Namirnice osjetljive na visoke temperature

Pokvareno mlijeko, Foto: dragon_fang/Shutterstock

Za vrijeme ljetnih mjeseci vrlo lako može doći do raznih oblika trovanja hranom. Iznimno visoka temperatura nepovoljno utječe na namirnice koje imaju kratak rok valjanosti ili su lako kvarljive. Od bakterija, probleme vam mogu raditi salmonela, stafilokok, kampilokater, Shigella ili E.coli. Ne nalaze se sve one u hrani i namirnicama, ali se njima možete zaraziti u ljetnim mjesecima. Kako vaše ljetovanje ne bi završilo sa lošim zdravstvenim stanjem savjetujemo vas da se pridržite slijedećih uputa.

Postoji nekoliko namirnica koje su izuzetno osjetljive na temperature, a među njima se nalazi i mlijeko. S mlijekom budite posebno oprezni jer se rok trajanja koji je otisnut na ambalaži zna skratiti pa se mlijeko ili maslac brže kvare. Jaja također znaju biti problematična za ljetnih mjeseci, tako da vam preporučamo da kad kupite jaja, njihovu svježinu provjerite tako da u litru vode dodate 120 g soli. Svježe jaje bi u toj otopini trebalo potonuti na dno s vrhom okrenutim prema dolje.

Slično kao i jaja, meso treba vrlo dobro termički obraditi i peći na visokim temperaturama. Izbjegavajte ona jela koja u sebi sadrže polusirovo ili sirovo meso, koja mogu uzrokovati razne crijevne zaraze. Kod ovih je zaraza tipičan proljev, često i krvav ukoliko se radi o bakteriji E. coli ili Shigelle, imate vrućicu, mučninu povraćanje, grčevi u trbuhu i iscrpljenost.

Simptomi crijevnih infekcija mogu se javiti oko 12 do 24 h nakon kozumiranja zaražene ili pokvarene namirnice. Posebno obratite pozornost prilikom konzumacije svježe napravljene majoneze, torte s kremama ili ostalih jela u koja ulaze nekuhana jaja. Pripazite i kod kupnje sireva, posebno onih svježih, i drugih mliječnih prerađevina koje bi se trebale čuvati na adekvatnim temperaturama u trgovinama.

Crijevnim zarazama sklonija su djeca, tako da kod njih treba odmah potražiti liječničku pomoć. Odrasli trebaju konzultirati se s liječnikom samo ako imaju jak proljev koji ne prestaje nakon nekoliko dana ili vrućicu zbog koje dolazi do jače dehidracije.

Kako biste se osigurali od ovakvih nametnika i tegoba, za vrijeme ljetnih mjeseci prije pripremanja hrane pažljivo operite ruke prije pripreme. Izbjegavajte konzumiranje nepasteriziranog mlijeka, a sve namirnice koje stavljate u neko jelo prije dobro operite.

Autor: M.T., Foto: dragon_fang/Shutterstock