Namirnice koje sprječavaju debljanje

orašasti plodovi

Debljina je problem koji muči mnoge, a do kojeg dolazi zbog više razloga. Neki od njih se nadovezuju na loše životne navike, a jedan dio na genetiku. Važno je uočiti problem i što prije krenuti s rješavanjem onog što vas muči već duže vrijeme.

Velik broj kilograma dolazi najviše zbog loše prehrane, odnosno nezdravih životnih navika jer mnogo je onih koji svoju prehranu baziraju na unosu namirnica koje u sebi nemaju potrebne hranjive vrijednosti, a nakon kojih ste još više gladni.

Važno je što prije krenuti s konzumiranjem zdravih namirnica koje u sebi imaju sve potrebno da bi vaš organizam imao dovoljno energije. Postoje namirnice koje mogu spriječiti prejedanje, a samim time i debljanje. Bilo bi dobro napraviti popis svih tih namirnica kako bi problemi s debljinom postali samo prošlost.

Radi se o namirnicama koje pružaju osjećaj sitosti i koje možete kombinirati s ostalim namirnicama koje ste prije imali naviku jesti. Vrijeme je da počnete misliti na svoje zdravlje.

Jabučni ocat je na samom vrhu kada su u pitanju namirnice koje mogu pomoći spriječiti debljanje. Jedna žlica jabučnog octa pomiješanog s vodom ili kao dodatak raznim jelima. Svejedno je kako ćete iskoristiti prednosti jabučnog octa, ali morate znati kako vam je on sada glavni saveznik.

Jabučni ocat je odličan jer pomaže sniziti glikemijski indeks koji se odnosi na hranu bogatu ugljikohidratima poput tjestenine, kolača i kruha. Dobro je što jabučni ocat pomaže usporiti otpuštanje glukoze u organizam nakon čega više nemate toliku potrebu za hranom.

Obogatite svoju prehranu sjemenkama lana koje su bogate omega 3 masnim kiselinama i koje smanjuju apetit. Osim sjemenki lana tu je i nezaobilazna metvica jer djeluje na ravnotežu šećera u krvi zbog čega se smanjuje osjećaj gladi.

Orašasti plodovi su još jedna namirnica koja pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima i koje pomažu spriječiti debljanje. To je namirnica koja u sebi ima mnogo vlakana, omega 3 masnih kiselina.

Orašasti plodovi snižavaju razinu šećera u krvi i daju osjećaj sitosti. Svaki put kada osjetite želju za grickanjem čipsa posegnite radije za grickalicama u obliku orašastih plodova. Vrijeme je da zaboravite na sve probleme koje ste imali s kilogramima.

Autor: S.Š., Foto: simoly/Shutterstock