Namirnice koje potiču probavu

prirodni sokovi

Važno je imati dobru probavu kako bi iz sebe što prije izbacili štetne sastojke koji kasnije mogu uzrokovati razne zdravstvene tegobe. Vaš bi cilj trebala biti olakšana probava koja je plod niza čimbenika poput: načina na koji jedete određenu hranu, stanje duha te kombinacije hrane koju uzimate.

Za dobar rad probave važno je da možete probaviti bjelančevine. Postoje namirnice koje pomažu kod probave bjelančevina zbog visokog udjela enzima. Poznato je kako se u zemljama tropske klime meso i riba kuhaju zajedno s listovima papaje, jer na taj način postaju probavljiviji.

Jeste li znali da papaja ima enzim zvan papaina, prirodnu tvar koja ima sličan učinak kao i pepsin? Pepsin je važan za probavu bjelančevina u želucu. Upravo zbog toga konzumacija sirove i svježe papaje olakšava probavu bjelančevina kao što su: mahunarke, koštunjičavo voće, sir, meso, jaja i ribe.

Bilo bi dobro kada bi u svoje prehrambene navike uvrstili papaju koja pored toga što olakšava probavu bjelančevina, doprinosi boljem radu svake probave jer se radi o jednoj vrsti sluzavog vlakna koje rješava probleme začepljenosti i proljeva.

Ananas je ukusno voće koje doprinosi boljoj probavi hrane koja obiluje bjelančevinama i to zahvaljujući bromelinu, enzimu koji pomaže probavi bjelančevina u želucu. Sok od ananasa je odličan za slab želudac i probavne smetnje, jer nadomješta nedostatak želučanih sokova.

Prirodni ananas ili njegov sok nakon obilnog obroka kao što je onaj božićni, olakšava probavu svega što ste daj dan odlučili pojesti. Kod male djece ublažava kroničnu začepljenost i plinove u crijevima.

Smokve su odlične jer su bogate kalcijem, fosforom i drugim mineralima koji su važni za naše zdravlje. Suhe smokve su odlične za osobe koje imaju velike fizičke napore te za sportaše, a morale bi biti u opremi svakog izletnika.

Kako bi se probava ubrzala, najbolja formula je da započnete svaki obrok porcijom salate te žitaricama koji u sebi sadrže mnoštvo enzima. Ne treba zaboraviti na sirovo voće i povrće koji zajedno surađuju u probavi hrane. To pomaže kod očuvanja enzimskog potencijala svakog probavnog sustava.

Autor: S.Š., Foto: Aprilphoto/Shutterstock