Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama

hrana bogata omega 3 masnim kiselinama

Omega 3 masne kiseline pomažu smanjiti upalne procese u organizmu, pa tako umanjuju mogućnost dijabetesa, artritisa i bolesti srca. Jasno je koliko su važne i zbog čega je dobro znati koje su namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama.

Omega 3 masne kiseline ulaze u skupinu nezasićenih masnih kiselina, tijelo ih ne može samo proizvesti i više je nego važno pronaći način kako ih unijeti u organizam. To je moguće uz pomoć dodataka prehrani kao i uz razne namirnice koje možete pronaći u svakom dućanu i tržnici.

Vrijedne masne kiseline od velike su važnosti za bilo kojeg pojedinca jer pored toga što pomažu ublažiti bol u zglobovima kao i kontrolirati visinu krvnog tlaka, ujedno i doprinose smanjenu depresije i poticanju boljeg raspoloženja.

U vrijeme kada se sve više ljudi bori s negativnim posljedicama stresa, a što proizlazi iz nedovoljno izdvojenog vremena za slobodne aktivnosti, važno je pronaći način kako se boriti protiv depresije koja se sve više dovodi u vezu sa stresom.

Koje su namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama? Želite li obogatiti kvalitetu življenja i pritom izbjeći brojne bolesti, potrebno je u svoju prehranu uvrstiti neke od namirnica.

Na popisu namirnica koje u sebi imaju dovoljno vrijednih kiselina nalazi se losos, tuna i sardina. Ribu možete spremiti na nekoliko načina, a zašto ne bi ujedno uživali u ukusnom jelu i pritom dobivali sve što je potrebno za zdravlje.

Nije riba jedina koja se nalazi na ovom popisu. Tu su još sjemenke lana, odlične jer ne smanjuju samo rizik od srčanog udara nego i od moždanog udara te dijabetesa.

Želite li pobijediti depresiju i smanjiti osjećaj anksioznosti posegnut ćete za ukusnim orasima koji ujedno pomažu poboljšati kognitivne funkcije mozga.

Bundeva je odlična namirnica za jačanje mišića kao i zdravlje srca, a kao i orasi doprinosi boljem raspoloženju te manjim šansama za depresijom.

Chia sjemenke su namirnice isto tako bogate omega 3 masnim kiselinama. Možete ih dodati raznim jelima i tako bez problema uvrstiti u svoju prehranu. Mnogi ih vole jesti u kombinaciji s jogurtom te zobenim pahuljicama.

Omega 3 masne kiseline su važne za zdravlje svakog čovjeka i zbog toge je potrebno voditi računa da postanu dio svakodnevice svakog pojedinca.

Autor: S.Š., Foto: Michaela Kobyakov/free images