Najveće turističke atrakcije Zadra

zadar

Po mnogima najljepši grad u Dalmaciji smješten u samom srcu Jadrana svake godine privlači sve veći broj turista upravo zbog brojnih turističkih atrakcija, bogate kulturne i povijesne baštine stare više od 3.000 godina, najljepših zalazaka sunca na svijetu, široke ponude sportsko-rekreacijskih aktivnosti i gostoljubivih domaćina. Upravo danas ćemo Vam predstaviti najveće turističke atrakcije Zadra, pa krenimo redom.

1. Morske orgulje – smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive i predstavljaju pravo arhitektonsko čudo o kojem bruji cijeli svijet. Uz pomoć valova stvaraju nevjerojatan zvuk koji ispunjava širok prostor šetnice. Odmah do njih nalazi se druga turistička atrakcija.

2. Pozdrav Suncu – Postavljen je na mjestu s kojega se po mnogima (pa i slavnom redatelju i piscu – Alfred Hitchocku) pruža pogled na najljepši zalaz sunca na svijetu. Pozdrav Suncu ima oblik kruga promjera 22m, a sastoji se od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s popločenom rivom. Ispod ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli uz pomoć koji se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom uz pomoć svjetla. Pozdrav Suncu danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija Zadra.

3. Kalelarga – simbol grada Zadar povijesna i opjevana glavna ulica i šetalište starije od samoga grada. Proteže se od Narodnog trga do Foruma u smjeru istok-zapad.

4. Forum – glavni trg za vrijeme rimljana smješten ispred crkve Sv. Donata i biskupske palače. Danas predstavlja omiljeno okupljalište Zadrana i turista iz čitavoga svijeta.

5. Narodni Trg – predstavlja središte javnoga života u Zadru još od doba renesanse. Trgom dominira Gradska vijećnica sagrađena 1934.godine.

6. Trg pet bunara – nastao za vrijeme obrane od turskih napada 1574. Godine. Na njemu je bila smještena cisterna s pitkom vodom i 5 bunara.

Ukoliko se odlučite posjetiti ovaj grad nemorate se brinuti za smještaj u Zadru jer je ponuda apartmana i soba jako bogata i raznolika te se može pronaći nešto za svačiji džep.

Pored bogate kulturno povijesne baštine, u neposrednoj blizini Zadra smjestila su se i 3 Nacionalna parka – Nacionalni park Kornati koji možete svakodnevno posjetiti jednodnevnim izletima brodom, Nacionalni park Krka i Nacionalni park Paklenica. Tko jednom dođe u ovaj prekrasni grad – uvijek se vraća!