Najčešći problemi kod dojenja

Mnoge mame danas nisu dovoljno informirane kada je riječ o dojenju njihova djeteta. Upravo se zbog tog razloga često javljaju problemi, komplikacije nakon kojih odustanu te djecu počnu hraniti na bočicu. Majčino mlijeko najbolji je izvor nutrijenata koji trebaju svakom djetetu u početku njegova života. Dojenje je nekad naporno i zahtijeva mnogo vremena, ali se isplati. Dobro je za djetetovo zdravlje, kao i za majčino.

Neiskustvo ili krivi postupak, često znače probleme prilikom dojenja. Imate li ih vi, ovo su neki primjeri kako biste ih lakše prepoznali i riješili. Problemi s bolnim bradavicama javljaju se najčešće zbog djetetove nemogućnosti da pravilno siše. Bradavice su često nedovoljno istaknute pa je dojenje otežano.

Dijete tada može oštetiti bradavicu, a kako se to ne bi dogodilo liječnici prije dojenja preporučuju njeno nadraživanje. To ćete izvesti na taj način da bradavicu pridržite prstima, kažiprstom i palcem. Lagano je povlačite i zatim smanjujte pritisak. Bradavica će narasti pa će vaše dijete lakše sisati. Ukoliko ni nadraživanje ne pomogne, iskoristite malenu kocku leda. Stavite ju na bradavicu i držite par sekundi dok ne promijeni veličinu.

Zbog otežanog dojenja, često se javlja preosjetljivost bradavica ili se na njima pojave male rane. Ovdje nije problem samo mala bradavica, nego krivo postavljanje djeteta na dojku. Naime, to je vrlo česta pojava kod majki koje prvi put doje. Kao rezultat, javljaju se jaki bolovi i slabija krvarenja zbog pucanja kože na vrhu. Danas liječnici opće prakse daju točne informacije i upute mladim mamama za što pravilnije dojenje.

Nedovoljno mlijeka u dojkama nije toliko često, a uglavnom se događa ako se dijete ne doji od samog početka. Ovaj problem najuspješnije ćete spriječiti dajete li bebi redovito svoje mlijeko. Neće vam ga ponestati jer to se događa u samo 2,3%. Zbog identičnog razloga, nedovoljnog sisanja može doći do začepljenja mliječnog kanala. Mlijeko će se skupljati u dojci, ali neće izlaziti. Tada će se stvoriti manji ugrušci i spriječiti daljnji nesmetani prolaz mlijeka.

Autor: D.Š. Foto: Gravicapa/Shutterstock