Najčešće greške kod čišćenja lica

žena čisti lice
Žena čisti lice, Foto: lenetstan/Shutterstock

Čisto i lijepo lice mnogo govori o njegovom vlasniku. Svi posvećujemo mnogo pažnje njezi kože lica, međutim radimo li to uistinu pravilno? Ukoliko se redovito umivate, mažete hidratantnim kremama i pazite što jedete, a dalje imate prištiće, vjerojatno čistite lice na pogrešan način. Donosimo vam nekoliko tipičnih pogrešaka.

Prije umivanja lica potrebno je oprati ruke. Mnogo puta na to potpuno zaboravimo i tako samo dodatno nanosimo bakterije na svoje lice. Ukoliko je koža naročito osjetljiva, odmah će se pojaviti prištići, a ponekad i bolne akne. Stoga, prije nego što započnete čišćenje i tretiranje lice, skinite šminku i operite ruke. Umivanje bez toga nema nikakvog učinka.

Kada se radi o čišćenju, kada brišete lice nakon umivanja upotrebljavajte uvijek čisti ručnik. Nikada nemojte brisati lice snažnim i naglim pokretima jer je na tom mjestu koža posebno osjetljiva. Mnoglo bi doći do njenog pucanja, ljuštenja i ozljeđivanja. Istraživanja su pokazala da može doći čak i do nastanka bora.

Jedna od najčešćih pogrešaka kod čišćenje lica zasigurno je prečesto umivanje. Pretjerano tretiranje lica sredstvima za čišćenje, ali i samo vodom, dodatno isušuje i iritira kožu. Ako sredstvo za čišćenje ne isperete do kraja, također će osušiti kožu i uzrokovati iritacije poput crvenila, prištića ili guljenja. Osim toga, prečestim umivanjem zatvarate pore kod čega se crvenilo samo pojačava.

Lice umivajte svako jutro i svaku večer. To će biti sasvim dovoljno, a opet ne pretjerano. Kada ste kod kuće, pokušajte ne nositi make up. Ako bez njega ne možete, svedite ga na najmanju moguću mjeru. Rijetko koji kozmetički proizvod namijenjen za šminkanje, njeguje kožu lica i ne šteti njenoj kvaliteti.

Autor: D.Š. Foto: lenetstan/Shutterstock