Najbolji savjeti za laptop

ekran na laptopu

Netbook i laptop računala često se vade iz torbi, vraćaju u njih te su izloženi brojnim rizicima poput ogrebotina, prolijevanja i udaraca. Posebno ranjivim dijelom smatra se ekran na laptopu, čija se šteta može spriječiti uz nekoliko korisnih savjeta. Ekran nije jedini dio koji je izložen brojnim vanjskim utjecajima, osim njega treba paziti i na tipkovnicu.

Slijedom okolnosti moguće je da će na laptopu doći do manje ili veće štete, a jedna od njih je ogrebotina na ekranu. Plitke ogrebotine mogu se riješiti uz pomoć gumice za brisanje. Dovoljno je nježno istrljati u smjeru ogrebotine. Postupak će možda biti potrebno ponavljati nekoliko puta sve dok ogrebotina u potpunosti ne nestane.

Dublje ogrebotine mogu se riješiti uz pomoć vazelina. Prvo što treba učiniti je očistiti oštećeno područje uz pomoć vlažne krpice.

Nakon što je osušeno područje na kojem se nalazi ogrebotina, uzme se vazelin te se ispuni i pokrije ogrebotina. Uz pomoć čistog prsta utisne se vazelin na mjesto ogrebotine dok se višak pokupi uz pomoć mekane krpice koja za sobom neće ostaviti dlačice.

Zbog čega je dobar vazelin? Poznat je po tome što ima slična optička svojstva baš kao i materijal od kojeg je zaslon napravljen, zbog čega se oštećenje neće primijetiti. Kada se vazelin nakon nekog vremena istroši treba ponoviti postupak.

Slomljeni ekran na laptopu predstavlja veći problem i on se ne može riješiti bez profesionalne pomoći. Ako se slomio zaslon korisnik i dalje može pristupiti svojim podacima, ali je potrebno privući računalo prema uhu i ako se čuje šum, postoji vjerojatnost da je laptop još uvijek u funkciji. Ukoliko prijenosno računalo i dalje radi potrebno ga je spojiti na vanjski zaslon.

Da bi se laptop mogao spojiti na vanjski zaslon treba provjeriti stražnju stranu računala. Kod brojnih modela upravo se tamo nalazi VGA utičnica s 15 rupa ili DVI utičnica. Bit će potreban odgovarajući kabel uz koji će biti moguće priključenje.

Nakon toga treba kopirati sve važne podatke na USB memoriju, CD/DVD ili na vanjski disk. Kada su podaci prebačeni na sigurno mesto, vrijeme je da se pozove stručnjak, budući da se radi o kvaru koji se ne može samo tako riješiti.

Autor: S.Š., Foto: Levent Konuk/Shutterstock