Najbolji puder za lice

puderi za lice

Puder je jedna od osnovnih stvari koje svaka žena mora imati u kozmetičkoj torbici. Gradacija je takva da maskara i puder dijele prvo mjesto i blisko ga slijede rumenilo i ruž, sve ostalo su sjajni i svjetlucavi bonusi. On je temelj svakog dobrog make upa i najbolji način prikrivanja sitnih nesavršenosti ako se već pojave.

Ali oh! Iako je navažniji korak u make upu toliko puta vidimo krivo odabrane nijanse, nepogođene teksture, loše razmazivanje i izgled jedne od figure iz muzeja madame Tussauds. Možete posjedovati najbolji i najkvalitetniji puder koji vam savršeno pristaje, ali ako ga stavite u sloju koji sigurno dodaje još pokoju kilu ako stanete na vagu izgledat će neprirodno i više ćete nalikovati maškari nego dami.

Zato smo mi ovdje da vam pomognemo pri odabiru prave nijanse i tipa pudera. Djevojke niti ne slutite koliko je nama danas lako. Okružene smo sa tako mnogo opcija i tehnologija i medicina su nam pružile divne dermatološki ispitane pudere. Žene su oduvijek htjele biti lijepe i privlačne, ali nije im bilo ni upola lako kao nama, nisu imale na raspolaganju naše resurse saznanja i opcije.

Nije nam strano da se za ljepotu ponekad treba pretrpjeti (to zna svaka od nas koja je ikada pokušavala raščešljati natapiranu kosu ili počupati dlačice epilatorom ili voskom), ali metode kojima su se žene uljepšavale prije gospodina Max Factora, nisu bile samo nepraktične i štetne već ponekad i smrtonosne.

Tako su žene, kada je bilo pomodno izgledati blijedoliko, namjerno puštale krv samo da bi uspjele dobiti taj anemični podton. Nestručno napravljene podloge tokom renesanse sadržavale su živu i arsen u tragovime i bile odgovorne za više stotina smrti i trovanja. 18.st. u Engleskoj je donijelo neobičan zaokret u kojem je ženama zabranjeno šminkanje uopće, jer se smatra da time varaju i obmanjuju moguće udvarače. No danas naši muškarci vole ove male prevare. Jeste li primijetile promjenu i mekoću u njihovu stavu kada ste uređene i savršeno našminkane za neki veliki događaj.

Dakle krenimo, pudere možete pronaći u prahu, kamenu ili kremi. Obavezno pogledajte dobro što piše na etiketi, jer ako je vaša koža masne i problematična nipošto ne želite završiti s puderom na bazi ulja koji će samo dodatno isticati nedostatke. Birajte one matirajuće ili polumatirajuće, koji će se pobrinuti za višak masnoće sa vaše kože i upiti suvišan sjaj. Imate li suhu kožu slobodno odaberite masnije pudere i one koji sadrže glicerin ili intenzivne hidratantne sastojke.

Suha koža brže gubi elastičnost stoga je nemojte iscrpljivati nehidratantnim puderima i obavezno nanesite kremu ispod podloge. Ako je vaša koža normalna, šanse su da imate uravnotežen ten sa samo pokojim problemom u T-zoni. To se vrlo lako može riješiti povremenim korištenjem pudera u kamenu na problematične zone, a puder za čitavo lice vam doista nije ni potreban.

Sada dolazi jednako bitan element, nijansiranje. Ovo je izuzetno bitno. Crvenilo lica , koje se javlja kod osjetljive ili masne kože koja ima popratne probleme poput akni ili iritacija, crvenu boju možete suzbiti korektorima sa primjesom zelenih tonova. Ako imate naglašene podočnjake natapkaje na njih puder ili korektor sa žutim pigmentima i nedostatak magično nestaje. Ako su više plavkaste nijanse, možete ga neutralizirati korektorom sa narančastim tonovima.

Smeđe mrlje i mrljice i ožiljke možete prikriti dobro pokrivajućim pigmentima koji raspršuju svijetlost i preusmjeravaju pažnju sa nedostatka. Ostanite nam lijepe i dotjerane i upamtite, kod podloge i pudera manje doista je više.

Autor: L.K., Foto: kuleczka/Shutterstock