Najbolji položaji za dojenje

polozaji za dojenje

Liječnici, primalje, pa čak i proizvođači dječje hrane slažu se da je dojenje najbolji izbor za vas i dijete. Čim se porođajni bolovi smire i na ruke vam polože vaše prelijepo dijete, postajte odgovorni za održavanje toga novog života. Nakon provjere je li novorođeno dijete dobro, primalja će vam ga staviti na grudi i zatražiti da ga podojite.

Proći će neko vrijeme dok se ne budete osjećali ugodno tijekom dojenja. Pronađite položaj koji vama i djetetu najbolje odgovara, a ovdje opisujemo četiri najčešća položaja dojenja.

Unakrsni hvat u položaju kolijevke

Sjednite uspravno u stolicu s naslonima za ruke i bebu položite vodoravno u udubinu ruke suprotne od dojke koju joj dajete. Dakle, dajete li djetetu desnu dojku, držite ga u lijevoj ruci, a dajete li mu lijevu dojku, na desnoj.

Položaj nogometne lopte

Sjednite uspravno i podlakticom držite dijete blizu sebe. Otvorenim mu dlanom pridržite glavicu i okrenite je prema grudima. Taj je položaj osobito dobar oporavljate li se od carskog reza jer dijete ne leži na vašem trbuhu.

Položaj kolijevke

Sjednite uspravno u stolicu s naslonima za ruke i bebu položite na ruku na strani dojke koju joj dajete. Kad dijete položite na ruku, glavicu mu smjestite u udubinu lakta.

Ležeći položaj

Lezite na bok, a dijete položite kraj sebe, glavicom prema grudima. Pridržavajte ga rukom i dlanom na strani na kojoj ležite. Drugom rukom prihvatite dojku i bradavicu mu stavite u usta.

Najbolje je dijete dojiti između šest mjeseci i godine dana. No čak i ako već nakon nekoliko tjedana ustanovite da ne možete dojiti, pokušajte barem u početku jer priroda je osmislila najbolju hranu i najbolji sustav hranjenja koji bi dijete moglo poželjeti.

Majčino je mlijeko savršeno prilagođeno djetetovu probavnom sustavu koji se razvija, a djetetova crijeva mnogo lakše probavljaju sadržaj masnoća i proteina u majčinu mlijeku nego masnoće i proteine iz hrane za dojenčad. Majčino je mlijeko besplatno, bez ambalaže je i uvijek ga imate sa sobom. Usto se nećete gnjaviti pripremom jer je mlijeko uvijek prave temperature.

Autor: S.G., Foto: Dhoxax/Shutterstock