Najbolji položaj za spavanje

najbolji položaj za spavanje

Niz neugodnosti može uzrokovati loš način spavanja. Neke od neugodnosti su iskrivljenost kralješnice i vrata, koji kao posljedicu sljedećeg dana uzrokuju napetost i stres. Položaj spavanja ne smije se podcjenjivati zato što položaj spavanja uvelike utječe na psihičko i fizičko zdravlje čovjeka.

Zapravo je vrlo teško odrediti jedan pravilan način spavanja, jer isti položaj ne može odgovarati jednako svakoj osobi. Zato ćemo vam nabrojati nekoliko dobrih položaja za spavanje, a vi isprobajte svaki, pa vidite koji vam najbolje odgovara, te koji je za vas najbolji položaj za spavanje.

Spavanje na leđima odgovara samo nekolicini ljudi. Ovakav način spavanja je zapravo izvrstan položaj za unutarnje organe tijekom noći. Osim dobrobiti koje nosi organima, ovaj položaj spavanja je dobar za balansiranje težine tijela, jer prilikom ovog položaja ne stradavaju kralješnica i vrat.

Ukoliko osobi odgovara ovaj položaj spavanja, bilo bi dobro da prije sna ispod koljena stavite jastuk, kako bi kralješnica u potpunosti bila u pravilnom položaju.

No, ukoliko ste osoba koja ima problema s hrkanjem, ovaj položaj spavanja vam može taj problem dodatno intenzivirati. Stoga ako hrčete, najbolje bi bilo da ne spavate u ovom položaju, već da se okrenete na bok, kako bi se hrkanje umanjilo.

Spavanjem na bolu, u položaju fetusa uvelike smanjujete pritisak na svoja leđa i kralješnicu, no trebate ispod glave dobro postaviti jastuk, kako bi glava bila u neutralnom položaju. Samo neutralni položaj glave, neće utjecati na položaj tijela.

Mana položaja na boku je ta da takav položaj spavanja može onemogućiti duboko disanje. Ipak, ovaj položaj je odličan za ljude koji hrču. Isto tako trudnicama se preporučuje isključivo takav položaj za spavanje.

Ukoliko vas muče bolovi u donjem dijelu leđa, savjetuje se da za vrijeme spavanja prakticirate položaj spavanja na trbuhu. Mana spavanja na trbuhu je ta što se za vrijeme spavanja u ovom položaju može spljoštiti donji dio leđa, te se sigurno vrši pritisak na živce, koji nije poželjan.

Ako pak imate problema s probavom, spavanje na trbuhu je položaj za vas. No, ukoliko ne uspijevate disati kroz jastuk, ovaj položaj može uzrokovati pritisak na vrat zbog rotacije glave. Pronađite najbolji položaj za sebe.

Autor: A.Z., Foto: StockLite/Shutterstock