Najbolji čajevi za probavu

čajevi za probavu

Želite li izbjeći probavne smetnje potrebno je znati koje namirnice ne bi smjeli konzumirati, a za koje je poznato da uzrokuju ne samo plinove nego i napuhnutost. Slijede najbolji čajevi za probavu koji će olakšati probleme koje ste imali u donjem dijelu trbuha.

Bez obzira što plinovi nekome mogu biti smiješni, ako se događa da često ispuštate vjetrove, to znači da očito radite nešto krivo i da bi iz prehrane trebali izbaciti određene namirnice kao što su grah i mekinje.

Nije potrebno posebno isticati koliko je važna zdrava probava za bolji osjećaj cjelokupnog organizma. Zbog toga ne treba zaboraviti da postoje najbolji čajevi za probavu, koji će omogućiti normalan rad crijeva i pritom smanjiti rizik od pojave teških bolesti.

Đumbir je jedna od namirnica koja će pomoći poboljšati rad crijeva. Možete ga konzumirati na više načina, bilo da se radi o kapsulama od 100 mg koje ćete uzimati dva puta dnevno ili o čaju od đumbira koji možete popiti nakon večere.

Odlučite li skuhati čaj potrebno je usitniti jednu malu žlicu korijena đumbira te preliti šalicom vruće vode. Smjesu treba ostaviti nekoliko minuta te procijediti i ohladiti. Možete upotrijebiti i čaj u vrećicama. U pitanju je namirnica koja stimulira rad probave.

Čaj od kamilice je još jedna ljekovita smjesa koja pomaže spriječiti podrigivanje te ublažava bolove u trbuhu. Čaj od kardamoma je još jedna tekućina koja će pomoći boljem radu probave i pritom smanjiti plinove. Dovoljno je jednu malu žlicu kardamona staviti u 240 ml vode te kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta. Čaj treba piti dok je vruć.

Metvica je još jedna namirnica koja pomaže smanjiti vjetrove. Postoji metvica pakirana u vrećice i u sušenom obliku. Uzmite dvije male žlice sušenih cvjetova i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Potrebno je piti po jednu šalicu 3 do 4 puta u danu.

Želite li znati koji su savjeti za poboljšanje probave, onda će vas sigurno zanimati sjemenke kao i čaj od komorača. Sjemenke komorača imaju slatkast miris, a već se stoljećima koriste za smanjenje vjetrova.

Problemi povezani s probavom podrazumijevaju više toga, pa tako ne treba zaboraviti na podrigivanje. Iako kronični oblik podrigivanja ne predstavlja zdravstveni poremećaj nego više neugodnu naviku, bilo bi dobro obratiti se liječniku ako ne možete kontrolirati ovu radnju i ukoliko vam smeta.

Liječniku treba svakako otići ako nastupi podrigivanje bez velike promjene u prehrani. Treba pratiti svoje tijelo i reagirati na vrijeme ako nastupe određene poteškoće koje utječu na zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Wiro.Klyngz/Shutterstock