Najbolje žitarice za doručak

Zobene

Znate li da su žitarice jedan od najboljih doručaka za zdrav početak dana? Žitarice su prepune korisnih tvari koje nam daju energiju i hrane naše tijelo vlaknima. Osobe koje doručkuju žitarice imaju manje kilograma od osoba koje doručkuju kobasice, jaja, kruh i ostalo, tako su pokazala istraživanja. Pročitajte neke korisne činjenice o ovakvom doručku.

Mješavine žitarica se uglavnom sastoje od pšeničnih, zobenih i kukuruznih pahuljica te amaranta, pira, ječma, kvinoje, riže i heljde. Nekad im se dodaju orašasti plodovi, med, suho voće, čokolada ili začini. Najčešće se jedu s jogurtom, mlijekom ili voćnim sokom. Mogu poslužiti i razno raznim receptima. Visok udio u žitaricama čine prehrambena vlakna, bogate su prirodnim vitaminima, imaju malo masnoća, a sadrže i složene ugljikohidrate koji ih čine idealnim doručkom zaposlenih ljudi. Nakon konzumiranja žitarica razina šećera u tijelu se polako povećava. To znači da ćemo i dulje ostati siti.

Moderne znanosti su se također usredotočile na istraživanje žitarica kao doručka i otkrile su da osobe koje ih redovito konzumiraju općenito imaju niži indeks tjelesne mase i manje problema s kilogramima. Dokazano je i da muškarci koji konzumiraju integralne žitarice imaju manje šanse da kasnije imaju problema s kardiovaskularnim bolestima i također općenito imaju i manju smrtnost. Utvrđen je i smanjen rizik od dijabetesa tip 2 kod muškaraca koji redovito doručkuju žitarice.

Porcija žitarica koja se dnevno treba pojesti je 30 g, dakle nemojte da vas zavaraju reklame s punim tanjurima. Uz njih možete jesti i nemasni svježi sir jer će vam on pomoći da se dulje osjećate siti. Pažljivo čitajte deklaracije na kutijama od žitarica i birajte one u koje su dodane najmanje količine šećera i ostalih nepotrebnih dodataka. Ako vam žitarice nisu dovoljno slatke, radije u njih dodajte jednu žlicu meda.

Istraživanja su pokazala da osim što žitarice pomažu u sprječavanju dobivanja dijabetesa, da one mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka i kao terapija za kardiovaskularne bolesti. Zbog svojih vlakana pozitivno utječu i na probavni sustav, regulaciju šećera i mogu pomoći spriječiti razvijanje raka debelog crijeva. Kod povišenog kolesterola posebno obratite pažnju na konzumiranje žitarice kojima je baza zob, tj zobene pahuljice.

Autor: M.D., Foto: iwka/Shutterstock