Najbolje vježbe za mršavljenje

vježbanje

Zima se bliži kraju i vrijeme je za detaljni pregled tijela, koliko kilograma smo nakupili i koji dijelovi tijela su nam se opustili. Ovo nam se događa svake zime i nikako da nešto naučimo i dođemo k pameti. Zimi smo svi dosta pasivni i slobodno vrijeme često provodimo pred televizor i grickamo nešto ili pijemo čajeve i kave s mnogo šećera i dodataka.

No kako zima prolazi te dolaze ljepši dani naš zimski san dolazi na naplatu, a nakupljeni kilogrami se neće sami riješiti. Zato vam donosimo vježbe za mršavljenje koje ne zahtijevaju mnogo vremena, a skidaju kilograme jako brzo. Ono što je jako važno je da kontrolirate i prehranu te nikako ne pojačavate unos hrane misleći da možete jer ste naporno vježbali.

Ova serija se sastoji od vježbi od trideset sekundi do minute. Podižu puls i time ubrzavaju metabolizam i potrošnju kalorija, a razvijaju i mišiće koji su nam izrazito potrebni prilikom mršavljenja.

Skakanje/mahanje – 30 sekundi

Stanite u lagani raskorak, podignite ruke i raširite ih. Sada skočite tako da skupite stapala jedno prema drugome i u isto vrijeme skupite ruke. Skačite u kontinuitetu tako da izgleda kao da mašete rukama i nogama. Ova vježba je jednostavna i može je raditi svatko.

Trčanje na mjestu s podizanjem koljena – 30 sekundi

Izvodite vježbu tako da koljena podižete što bliže grudima naizmjence jedna pa druga noga, što brže možete.

Čučanj sa skokom – 30 sekundi

Stanete u lagani raskorak i čučnete tako da su vam bedra i koljena pod kutom od 90 stupnjeva i zatim skočite kako biste se ispravili. Odmah zatim se spuštate natrag u čučanj i ponovno se dižete skačući.

Iskorak unatrag naizmjenično – 30 sekundi

Iskorak je jednostavna vježba koju svi znamo, no ova je malo modificirana. Umjesto da nogom idemo naprijed i savijamo je pod kutom od devedeset stupnjeva, nogom idemo unatrag i činimo isto, ali pri svakom iskoraku mijenjamo nogu.

Čučanj s ispruženom nogom – 60 sekundi

Ovo je klasičan čučanj no pri ustajanju jednu nogu pružimo u stranu i ne ustanemo do kraja već prstima kao da tapnemo po podu. Zatim je vratimo i ponovno čučnemo. Ponovno krenemo ustati, ali sada ispružimo drugu nogu i ponovno dotaknemo pod, vratimo je i čučnemo.

Skakanje na rukama – 30 sekundi

Legnemo na pod kao da radimo sklekove. Oslonimo se na ruke, a noge podignemo kao da ćemo ustati. Zatim skočimo s nogama u raskorak dok se oslanjamo rukama na pod. Skačemo tako trideset sekundi.

Iskorak unatrag s podizanjem koljena – 30 sekundi za svaku nogu

Stanemo u blagi raskorak, nogom zakoračimo unatrag, a zatim je vračajući podignemo prema grudima. Ponavljamo trideset sekundi, prvo s jednom nogom zatim s drugom.

Skakanje kao rolanje – 30 sekundi

Stanemo u raskorak i prvo skočimo nogom na jednu stranu dok drugu povlačimo za sobom radi ravnoteže i odmah potom skačemo na drugu stranu.

Penjanje po podu – 60 sekundi

Spustimo se na pod u položaj skleka i prvo jednu nogu privlačimo grudima i vratimo je, zatim drugu. Ovako možemo i trčati, ali za početak je dovoljno naizmjence privlačiti noge kao da se penjemo.

Križanje koljena i laktova – 30 sekundi

Stanemo uspravno u lagani raskorak, ruke podignemo i savijemo u laktovima. Sada privlačimo trbuhu lijevi lakat i desno koljeno. Zatim spustimo i napravimo to s desnim laktom i lijevim koljenom. Križamo ih tako trideset sekundi.

Ove vježbe troše od 150 do 250 kalorija ovisno o vašoj kilaži i brzini izvođenja pokreta. Kratko traju te nakon tjedan ili dva možete izvoditi čak dvije ili tri serije te ubrzati gubljenje kilograma.

Autor: J.S., Foto: MJTH/Shutterstock