Najbolje novogodišnje odluke

djevojka i sat

Nova godina je uvijek vrijeme novih odluka. To je vrijeme kada se tradicionalno donose neki zaključci i općenito čovjek u bilo kojem smislu odlučuje poboljšati, ali većinom to padne u vodu vecć nakon prvih par tjedana, ako ne i dana.

Nemojte dozvoliti da i ove godine vaša novogodišnja odluka ostane samo na riječi, već se zaista potrudite da je i ostvarite. Prvi preduvjet je da izaberete nešto što je zaista i ostvarivo. Npr. ideje da ćete prvim danom nove godine prestati pušiti, a još na dočeku ćete pušiti koliko hoćete, nisu baš realne.

Prestanak pušenja je postupak i možete se dogovoriti sami sa sobom da ćete tijekom sljedeće godine prestati pušiti, te se zaista odmah prvih dana nove godine početi držati tog plana te si ograničiti broj cigareta koje ćete popušiti dnevno. S vremenom, i na ovaj nacin, vaša novogodišnja odluka bi vrlo lako mogla postati realnost nakon nekoga vremena.

Isto tako, ukoliko odlučite smršaviti, što je često na vrhu popisa novogodišnjih odluka, nemojte to napraviti na način da se s prvim danim nove godine odlučite izgladnjivati ili pribjegnete nekoj radikalnoj dijeti. Izgledno je da će vas takva dijeta držati tek par dana te da ćete se vrlo skoro vratiti svojim starim navikama.

Radije izaberite postupni postupak, kao i kod pušenja. Nastavite jesti normalno, uz izbacivanje nekih namirnica za koje znate da ih konzumirate na dnevnoj bazi, a nikako nisu dobre za vašu liniju (slatkiši, ugljikohidrati).

Vaš će organizam odmah reagirati na takvu promjenu, a vi je nećete osjetiti kao nešto radikalno. Isto tako, lagano uvedite tjelovježbu u vašu svakodnevnicu, pa taman se ona sastojala od tek 15-ak minuta vježbanja ili dugih šetnji. S vremenom ćete i to produljiti ili intenzivirati.

Pušenje i mršavljenje su najčešće novogodišnje odluke, no i za sve ostale promjene koje želite unijeti u svoj život početkom iduće godine, vrijedi pravilo da se ništa na silu i naglo ne može promijeniti. Svakoj želji za promjenom pristupite sistematično kako bi ona zaista bila ostvarena, a ne tek jedna u nizu propalih novogodišnjih odluka.

Autor: Tajana, Foto: Zurijeta/Shutterstock