Najbolje namirnice za kosu, kožu i nokte

namirnica za ljepotu

Slobodni radikali glavni su neprijatelj kod izgleda svake osobe koji ubrzavaju proces starenja. Radi se o skupini atoma koji slabe imunitet i pogoduju razvoju brojnih infekcija i malo ozbiljnijih bolesti. Postoje razni oblici slobodnih radikala protiv kojeg se bore određene supstance u organizmu svakog čovjeka.

Priroda nudi obilje sastojaka koji pomažu kod postizanja ljepšeg izgleda, bilo da se radi o koži, kosi ili noktima. Ekstrakti sjemenki grožđa i borove kore su poznati antioksidansi za koje je poznato kako imaju dvadeset puta jače djelovanje nego vitamin C i vitamin E.

Upravo ti antioksidansi štite kolagen od štete koju mogu nanijeti slobodni radikali zbog čega se smatraju najboljim saveznikom kože. Kolagen je osim toga važan za zdravlje mišića, očiju, zubnog mesa i za hrskavicu.

Selenij, cink i silicij glavni su junaci u poboljšanju izgleda kože, kose i noktiju. Potrebno je znati kako nedostatkom bilo kojeg od tih elemenata kosa izgleda beživotno, bez sjaja, nokti pucaju, a koža postaje preosjetljiva.

Zdrava koža i oči proizlaze iz redovite konzumacije namirnica koje obiluju vitaminom A i betakarotenom. Brojna istraživanja došla su do saznanja kako je vitamin A posebno djelotvoran u borbi protiv određenih vrsta raka kao što je rak usta.

Viamin A nalazi se u namirnicama kao što su jaja, mliječni proizvodi, mrkva te brojne zelene i žute biljke poput bundeve i špinata.

Betakaroten se smatra prethodnikom vitamina A, što znači da se prilikom ulaska u organizam pretvara u vitamin A uz pomoć rada određenih enzima. Nakon tog procesa zadržava se u obliku rezervi u jetri dokle god organizam ne zatreba vitamin A.

Vitamin C iznimno je koristan za stvaranje kolagena te novih tkiva i stanica, a ujedno štiti od raznih oblika raka i od kardiovaskularnih bolesti. Odaberite najdraže namirnice i vodite računa o svom zdravlju i lijepom izgledu.

Autor: S.Š., Foto: Igor Borodin/Shutterstock