Najbolje četke za kosu

četke za kosu
Četke za kosu, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Možete li zamisliti dame u dugim bijelim spavaćicama kako četkaju svoju kosu prolazeći kroz nju stotinu puta. Je li to samo besmisleni ritual uljepšavanja i navika? Nikako. Četkanje kose služi višestrukim svrhama i još uvijek je jedan od važnih čimbenika zdrave i sjajne kose.

Četkanjem poboljšavate cirkulaciju tjemena i na taj način se do svake vlasi dovodi više nutrijenata koji će je učiniti čvrstom i sjajnom. Ujedno se riješavate nečistoća koje su se eventualno sakupile u kosi tijekom i dana i raspoređujete sebum koji se stvara na tjemenu do vrhova, čime štitite ovaj najosjetljiviji dio kose.

Četke za kosu mogu biti načinjene od raznolikih materijala. Bilo da se radi o krutoj životinjskoj dlaci tj. keratinskim tvorevinama ili pak o plastičnim, žičanim ili najlonsim vlaknima. Četke od prirodnih materijala mnogo su nježnije prema vlasi i neće je oštetiti i ujedno ćete se riješiti dosadnih malih dlačica koje strše zbog statičkog elektriciteta.

No ipak je bolje odabrati četku od umjetnih i čvrščih materijala planirate li kosu češljati dok je mokra. Ova četka će mnogo lakše prodrijeti u zapetljane čvoriće i raspetljati ih. U ovom slučaju krenite nježno raspetljavati prvo vrhove i zatim se postepeno penjite prema korijenu.

Četku svakao birajte prema svom tipu kose. Tako će kružne četke najbolje odgovarati kovrčavoj, ili valovitoj kosi i tijekom sušenja njima možete ujedno ili ravnati kosu ili pak ljepše oblikovati kovrče, ovisno o tome što ste naumili.

Ravne četke sa savitljivom gumenom bazom idealne su za češljanje svih tipova mokre i suhe kose. Baza će se savijati ako će kosa pružati otpor i na taj način se minimizira lomljenje kose. Ako morate kupiti samo jednu četku to neka bude ova.

Četke koje su posebice namijenjene sušenju mokre kose su one koje imaju šupljikavu bazu u središtu kako bi zrak mogao cirkulirati oko svih vlasi. Mogu biti načinjene od prirodnih materijala i obično imaju nešto šire razmaknute zubce kako bi mogli raspetljati i najzapetljaniju i najtanju kosu.

Imate li dugu, ravnu i tešku kosu koju je samo potrebno malo ukrotiti izaberite široku i u potpunosti plosnatu četku. Sušite kosu na taj način da topli zrak usmjerite od korijena prema vrhu i sve neposlušne dlačice ukrotite stabilnim i ravnomjernim povlačenjem četke prema dolje. Čuvajte svoju kosu i budite nježne prema njoj. Ona će vam vratiti sjajem i snagom.

Autor:L.K. Foto: Africa Studio/Shutterstock