Najbolja zaštita od sunca

krema za sunčanje

Teško je vjerovati da postoji osoba koja nije upoznata s opasnostima sunca i koliko je važno paziti na zaštitu od UV zraka koje kasnije mogu uzrokovati ozbiljne i ne tako bezazlene probleme. Osim zdravlja ne treba zaboraviti i na kožu, odnosno što se s njom događa kada se neprekidno izlaže direktnim sunčevim zrakama.

Koža brzo postaje suha, a dokazano je da se bore pojavljuju prije kod onih koji se nisu štitili i kojima je bilo najvažnije da što prije dobiju lijepu boju čokolade.

Dobro je što spomenutu boju možete imati i s odgovarajućom zaštitom, a ona dolazi u obliku raznih krema za sunčanje i tableta koje su sebi imaju visoki udio beta-karotena. Njega možete dobiti i u mrkvi, a to je za sve one koji se radije žele zdravo hraniti nego piti tablete.

Prilikom odabira kreme za sunčanje važno je da pronađete onu s odgovarajućim zaštitnim faktorom. Postoji nekoliko vrsta, a tu su one s niskim SPF-om sa oznakom 6 i 10. On je prilagođen za sve osobe tamne puti, tamnosmeđih ili očiju crne boje.

Krema koja na sebi ima oznaku SPF 15, 20 i 25 je preparat koji mogu koristiti sve osobe tamnije puti, kose i sa smeđim ili sivim očima. Krema sa oznakom SPF 30 i 50 je za osobe svijetle puti, a vrlo visoki SPF 50+ je za osobe koje imaju osjetljivu kožu.

Na pojedinim preparatima možete primijetiti oznaku “sun block”. Radi se o zaštiti koja u potpunosti sprječava prodiranje sunčevih zraka do kože. Preparati koji nose ovakvu oznaku u sebi sadrže cink-oksid i titan-dioksid koji odbijaju zrake sunca.

Važno je da čitate deklaracije kako ne bi kupili kremu koja će uzrokovati osip ili neku drugu alergijsku reakciju. Ona bi trebala biti vodootporna tako da vam krema ne sklizne na prvu kapljicu znoja i to ravno u oči.

Kako odjeća nije dovoljna da se zaštitite od sunca jer sadrži zaštitni faktor 5 dok šešir ima 10, bilo bi dobro da se uvijek mažete prije nego izlazite van i tako pružite svojoj koži najbolji oblik zaštite. Koliko je važno paziti na sunčeve zrake, tako ne bi trebali zaboraviti na hidratantnu kremu s kojom se mažete nakon sunčanja.

Autor: S.Š., Foto: haveseen/Shutterstock