Najbolja prehrana u trudnoći

pripremanje ručka

Ništa nije važnije od vašeg zdravlja i zdravlja bebe koja je još u vama. Trudnoća je blaženo i posebno stanje, pa je zbog toga važno da u tih devet mjeseci poradite više na zdravim navikama koje će vam pomoći da uživate u posebnim trenucima. Okrenite se uravnoteženoj prehrani koja u sebi ima sve potrebne sastojke.

Zdrava i uravnotežena prehrana podrazumijeva dovoljnu količinu vitamina, minerala i vlakana, a za trudnice je od velike važnosti da očuvaju normalan rad svog organizma i tako pomognu djetetu da bez komplikacija dođe u novi svijet.

Mlade mame koje još nisu bile trudne još uvijek nisu sigurne što trebaju raditi, a što ne. Sve je to za njih novo i posebno i bilo bi dobro kada bi znale s čime si sve mogu pomoći. Svakoj trudnici je potrebno puno energije, pa bi bilo najbolje kada bi započele s integralnim žitaricama.

Orijentirajte se prema namirnicama integralnog porijekla jer obiluju velikom količinom B vitamina. Pored integralnih žitarica tu su i razne salate te voće i povrće s kojim unosite malu količinu kalorija, a opet s druge strane dovoljnu količinu hranjivih tvari koje su potrebne vašem organizmu. Jedite sezonsko voće i povrće.

Ne izbjegavajte meso jer u sebi osim vitamina B sadrži željezo i bjelančevine. Nemojte ni pretjerivati pa jedite raznovrsnu hranu, a neka vam se meso nađe tijekom tjedna nekoliko puta na meniju.

Bez obzira bili trudni ili ne važno je da jedete ribu koja obiluje omega 3 masnim kiselinama. Brojna istraživanja su pokazala kako omega 3 masne kiseline sprječavaju spontani pobačaj. Jedite ribu dva puta tjedno i obogatite svoj organizam hranjivim sastojcima.

Ne zaboravite na folnu kiselinu koje ima najviše u zelenom povrću te integralnim proizvodima. Izbjegavajte napola sirovu ribu, neprerađeno mlijeko i mliječne proizvode te jaja koja nisu termički obrađena. Živite zdravo i ne dozvolite da vam išta poremeti uživanje u tim slatkim mjesecima kada iščekujete.

Autor: S.Š., Foto: leedsn/Shutterstock