Najbolja pravila prehrane

miješana salata

Jeste li razmišljali o tome koji je najbolji način prehrane? Zdrava i uravnotežena prehrana najbolji je put prema odličnom zdravlju i lijepom izgledu. Svaka osoba bi morala paziti kako se hrani i što unosi u svoj organizam.

Tijelu čovjeka nisu potrebni uravnoteženi obroci svaki put kada jede, ali je zato od velike važnosti raznovrsna prehrana. Na temelju provedenih istraživanja stručnjaci su došli do zaključka da ako se 80% vremena pazi što jede, skoro da i nije važno ono što se konzumira ostatak vremena.

Slijede najbolja pravila prehrane koja će vam olakšati vaše svakodnevno funkcioniranje. Važno je da svaki dan pojedete povrće ili narančasto voće kako biste dobili potrebne karotene koji pomažu u zaštiti protiv bilo kojeg oblika raka.

Bilo bi dobro kada bi jednom tjedno pojeli masnu ribu koja je dobra za zdravlje jer pomaže zaštititi srce. Ne zaboravite i na salatu koju možete obogatiti maslinovim uljem. Važno je da ne pretjerate s količinom ulja.

Morate doručkovati jer to je ipak najvažniji obrok u danu. Istraživanja su pokazala da većina koja doručkuje nema problema s kilogramima. Večer nikada nemojte rezervirati za teške obroke jer ćete teško zaspati.

Stručnjaci su složni kako bi pola kalorija koje unosite u organizam moralo doći iz nerafiniranih ugljikohidrata. To su namirnice poput integralnog kruha, tjestenina, grašak, grah, krumpir i voće.

Pokušajte dodavati što manje soli kako bi sačuvali krvni tlak. Prihvatljiva količina soli je do 6 grama dnevno, s tim da količina ovisi o svakom čovjeku i njegovu zdravstvenom stanju. Liječnik bi tada mogao dozu od 6 g smanjiti još malo.

Svakom čovjeku je potrebno do 5 porcija voća i povrća. Nije važno hoće li voće i povrće biti svježe, zamrznuto ili iz limenke. Neka dio vaših svakodnevnih navika bude konzumacija zdravih namirnica.

Svaka mala promjena u prehrambenim navikama daje velike rezultate pa zato nije potrebno pretjerivati kako ne bi šokirali svoj organizam. Pokušajte napraviti do dvije promjene na tjedan tako što ćete prijeći s bijelog na integralni kruh te s maslaca na namaz od maslinovog ulja.

Autor: S.Š., Foto: Ildi Papp/Shutterstock