Najbolja pomoć za mlade mame

mama i dijete

Dugo ste planirali i razmišljali o tome kako će izgledati trenutak kada na svijet dođe vaša beba. Sada je sve to prošlo i vi ste napokon mama. Presretni ste što vam se obitelj povećala za još jednog člana, ali u jednom trenu počnete razmišljati o onome što će uslijediti. Jeste li spremni za ulogu roditelja?

Sve mlade mame su si barem jednom postavile ovo pitanje jer ipak su se susrele s novom situacijom u životu. Djeca mijenjaju sve i jednom kada postanete roditelj vaš se život mijenja za 180°C. Više ništa nije isto i vi jednostavno morate znati kako usuglasiti obaveze koje imate s novom ulogom majke.

Kako bi bili što opušteniji i manje napeti nastojte na početku spavati kada spava i vaše dijete. Za neke žene je to nezamislivo, jer to je upravo vrijeme kada mogu odraditi sve poslove koje nisu mogle dok im je dijete bilo budno. To je pogrešno jer uvijek stignete pospremiti ili zamoliti nekog od ukućana da vam pomogne. Odmorite se i budite spremni za svoje dijete.

Važno je da na samom početku pojačate vezu sa svojim djetetom. Iako se ta veza stvarala još dok ste bili trudni, dijete dok se rodi ulazi u za njega strani svijet i osjeća se nezaštićeno. Nastojte svaki put dok vam je u naručju lagano ga pomilovati, približiti svom srcu i nježno mu pričati. Dajte mu do znanja kako mu se uz vas ne može dogoditi ništa loše.

Svaka mama na početku treba vremena za sebe. Bez obzira što ste presretni i ne želite se odvajati od svog djeteta ni minute, važno je da pronađete potrebno vrijeme kako bi se mogli opustiti uz jednu od vama najdražih aktivnosti. Prošetajte, otiđite na kavu s prijateljicama ili si napunite kadu i uživajte. Vaš će suprug za to vrijeme paziti da se djetetu ništa ne dogodi.

Dijete ćete najbolje uspavati tako što ćete ga nasloniti na sebe i da se njegova glava nalazi u blizini vašeg vrata. Ono će se osjećati sigurno, a uz zvuk vašeg glasa umirit će se i zaspati. Nastojte napraviti plan djelovanja kako bi vam se bilo lakše organizirati. Uživajte u tim prvim trenucima jer su neprocjenjivi.

Autor: S.Š., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock