Najbolja njega zubi

najbolja njega zubi

Brojne kupovne paste za zube sadrže zaslađivače, abrazive i deterdžente, dok prirodniji sastojci koji se koriste u kućanstvu mogu postići iste rezultate. Postoji nekoliko sastojaka koji će vam pomoći da imate najbolju njegu zubi s kojom ćete očuvati njihovo zdravlje.

Što podrazumijeva najbolja njega zubi? Ona uključuje namirnice poput lista kadulje, ulja klinčića, peršina, sode bikarbone, sjemenke kardamona, limuna i vazelina.

Dobro je što svatko od nas može napraviti domaću pastu za zube u kojoj se neće nalaziti sastojci koji bi mogli agresivno djelovati na zube i desni. Potrebno je pomiješati tri kapi eteričnog ulja nane, malo vode i dvije male žlice sode bikarbone.

Svi koji ne mogu bez čaja, kave ili cigareta, trebali bi umjesto kupovnog i abrazivnog praha za zube iskoristiti vlažnu stranu kore od limuna ili jagodu. Dovoljno je upotrijebiti jednu od ove dvije namirnice i protrljati po zubima.

List kadulje je još jedna namirnica koja može dobro doći za bolje zdravlje zubi. Dovoljno je uzeti list kadulje te umasirati u zube i desni radi poliranja ili čišćenja.

Jeste li znali da salata potočarka i svježi peršin obiluju klorofilom? Radi se o jednom od glavnih sastojaka brojnih kupovnih vodica za usta, zbog čega se mogu iskoristiti kao osvježivači daha. Potrebno je uzeti bilo salatu ili peršin te ih žvakati poput žvakaće gume.

Češnjak je jedna od zdravijih namirnica te isto tako nezamjenjiv u brojnim jelima. Zahvaljujući posebnom okusu mnoga jela postaju neodoljiva upravo zahvaljujući češnjaku. Ali koliko može biti finog okusa, poznato je kako nakon jela ostavlja neugodan miris u ustima.

Ako ste jeli češnjak i ne želite da se to primijeti, savjetuje se žvakanje sjemenke kardamona u ljusci. Nakon što ljuska omekša, možete ju baciti i progutati sjemenku.

Postoji još jedna metoda koja će pomoći neutralizirati miris češnjaka. Bit će potrebna kora limuna koju treba žvakati i nakon toga progutati pola limuna uključujući i koru.

Zubobolja može biti neugodna i neizdrživa, a kako bi lakše dočekali odlazak kod zubara, potrebno je na mjesto boli kapnuti malo ulja od klinčića.

Važno je imati lijep osmijeh, ali ne treba zaboraviti na usne. Najdjelotvornijim i najjeftinijim balzamom za usne smatra se vazelin koji se može pomiješati s ružem.

Autor: S.Š., Foto: Valeriy Velikov/Shutterstock