Najbolja hrana za imunitet

hrana za imunitet

Nemoguće je zamisliti zdrav i kvalitetan život bez obrambenog sustava koji pomaže obraniti tijelo od mnogih bolesti i svih štetnih vanjskih utjecaja. Kako ne bi imali problema sa zdravljem važno je znati koja je najbolja hrana za imunitet.

Uz previše obaveza i sve manje vremena za odmor te pravilan način prehrane ljudi su izloženi velikoj količini stresa, a koji se smatra jednim od glavnih uzroka oboljenja. Potrebno je promijeniti životne navike i među njih uvrstiti prehranu koja će pojačati obrambeni sustav.

Koja je najbolja hrana za imunitet?

Svaki dan bi trebalo pojesti jednu žlicu meda koji pored toga što jača imunološki sustav ujedno pomaže kod boljeg rada probave, regulira razinu šećera u krvi te liječi upaljeno grlo i prehlade.

Češnjak je još jedna namirnica koja bi se trebala naći na vašem popisu, a s kojom ćete ojačati obrambenu funkciju organizma. Češnjak pomaže kod upala, smanjenja krvnog tlaka te sprječavanja raznih oblika raka.

Jeste li čuli da je zeleni čaj dobar za mršavljenje? Njegova primjena je višestruka, ne samo da pomaže organizmu da se riješi štetnih tvari on isto tako jača imunitet zahvaljujući najviše epigalokatehin galatu. Radi se o flavonoidu koji pomaže kod proizvodnje stanica važnih za imunitet.

Na listi hrane uz koju ćete se bolje osjećati i s kojom ćete manje biti bolesni je i kelj. To je namirnica koja u sebi ima veliku količinu vitamina A, koji osim što jača imunitet ujedno potiče proizvodnju antitijela najzaslužnijih za zaštitu od raznih infekcija.

Od malena je svaki čovjek imao priliku čuti koliko je važno konzumirati namirnice koje obiluju C vitaminom. Pored limuna, jabuka te povrća kao što je špinat, C vitamina u dovoljnim količinama ima i u naranči kao i vitamina A. Ako ih ne želite jesti možete se počastiti s čašom prirodnog soka od naranče.

Za bolji rad probave odličan je i jogurt koji poput drugih ovdje navedenih namirnica ima nekoliko primjena, a među njima je i jačanje imuniteta. Uvrstite li jogurt u svakodnevnu konzumaciju smanjit ćete mogućnost crijevnih infekcija  te ojačati prirodnu zaštitu organizma.

Postoji puno namirnica s kojima ćete pružiti svom organizmu priliku da se bori protiv raznih bolesti i velik dio njih izbjegne. Krene li se na vrijeme s pozitivnim promjenama u životu, osjećat ćete se bolje i biti puni pozitivne energije.

Autor: S.Š., Foto: Syda Productions/Shutterstock