Nacionalni park Mljet

pogled na mljet

Zeleni otok… Tako je, upravo je Mljet imao tu čast da ponese titulu najzelenijeg otoka bogate vegetacije, čistog mora te čudesnog podmorskog svijeta. Zahvaljujući svom položaju Mljet je uspio sačuvati velik dio netaknute prirode i autentičnosti. Nacionalni park Mljet smatra se najvećim bogatstvom koje otok nudi, a koji privlači brojne posjetitelje.

Nacionalni park obuhvaća sjeverozapadni dio otoka i podrazumijeva zaštićeno područje, kako kopno tako i obalu. Od 11. studenog 1960. godine taj se dio otoka smatra parkom i prvim slučajem zaštite ekosustava na Jadranu.

Nacionalni park obuhvaća trećinu otoka, a u sklopu njega nalaze se naselja poput Pomene, Solina, Goveđara, Babine kuće, Polače i Pristanište. Teritorij koji se nalazi pod okriljem parka zaslužilo je ovakav epitet zahvaljujući prirodnim bogatstvima koje nudi, kao što su Veliko i Malo jezero. Ne treba zaboraviti na brojne kulturno-povijesne znamenitosti.

Dolazak na otok znači pripremiti se na uživanje u promatranju čudesnog biljnog i životinjskog svijeta. Jeste li znali da je 90 % od ukupne površine parka prekriveno šumom? Velik dio površine prekrivene šumom pripada šumama alepskog bora, drvo koje može narasti do 20 metara.

Osim uživanja u nevjerojatnoj prirodi na otoku se možete zabaviti proučavajući znamenitosti poput ostataka rimske vile i termi. Starokršćanska crkva te kulturna baština naselja Polače je ono što se ne propušta.

Boravak u parku podrazumijeva i određena pravila, pa se tako morate ponašati onako je uprava parka naložila. Sva pravila su tu kako bi zaštitila prirodu unatoč tome što svake godine dolazi sve više turista.

Nikako nije dozvoljeno odlaganje otpada osim u za to predviđenim mjestima, pušenje je dozvoljeno samo na određenim lokacijama, ribolov nije dozvoljen u Malom i Velikom jezeru, a na ostalim lokacijama samo uz dozvolu Ustanove.

Zabranjeno je kampiranje, šetnja šumom parka po noći, branje i oštećivanje biljaka i još puno toga. Ne zaboravite se informirati prilikom dolaska što sve smijete raditi, a što ne.

Autor: S.Š., Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock