Načini pripreme jaja

kuhanje jaja

Iako je poznato da se jaja mogu pripremiti na mnogo načina, poslušate li naše savjete sigurno ćete otkriti nešto novo. Da provjerite jesu li jaja svježa, stavite ih u duboku zdjelu s hladnom zdjelom. Ako jaja isplivaju na površinu, pokvarena su.

Ako  vam se jaje nagne na stranu, upotrijebite ga odmah. Svježe je ako leži na dnu zdjele. Ako imate starija i novija jaja, nemojte ih stavljati u istu košaru, ili označite ona koja su starija.

Žumanjake od bjelanjaka možete odvojiti tako da razbijete jaje, istresete ga na tanjurić i prekrijte ga malom čašom. Držite u ruci tanjurić i čašu, pritisnite čašu čvrsto, nagnite tanjurić i samo izlijte bjelanjak u zdjelu za miješanje.

Snijeg od bjelanjaka će vam biti najčvršći ako ćete bjelanjke tuči u velikoj staklenoj zdjeli na sobnoj temperaturi. Međutim, ako je ostao i najmanji trag žumanjka, bit će vam teško istući bjelanjke, ali možete dodati malo soli i snijeg će sigurno postati čvrst.

Ako vam je žumanjak pobjegao u bjelanjce, uzmite čistu krpicu koju ćete umočiti u vruću vodu, iscijediteju  i držite blizu žumanjka. Vidjet ćete kako ona djeluje kao magnet i privlaći žumanjak.

Kako se žumanjci ne bi lijepili za zdjelu, prije miksanja isperite zdjelu vodom pa će žumanjci kliziti niz stijenke zdjele. Ako žumanjke nećete odmah koristiti, stavite ih u zdjelu s vodom i spremite na hladno mjesto, držat će se nekoliko dana.

Prekrijte bjelanjke plastičnom folijom i izdržat će u frižideru do sedam dana. Jaja treba držati na sobnoj temperaturi prije no ih stavite kuhati, stoga ih prije izvadite iz hladnjaka i to barem tridesetak minuta prije nego što ih namjeravate kuhati.

Hladna jaja ne stavljajte u vruću vodu jer će puknuti. Zato ih stavite u hladnu ili mlaku vodu i onda skuhajte.  Jaje neće puknuti ako probušite vrh jajeta iglom prije nego ga stavite u vruću vodu. Ako je sirovo jaje već puklo, dodajte octa u vodu i ljuska će se zatvoriti.

Autor: S. G., Foto: Ilolab/Shutterstock