Murter – najstarije naselje na otoku

Murter zalazak sunca
Murter, Foto: jannez/Flickr

U Šibensko – kninskoj županiji nalazi se idealno mjesto za odmor iz snova na kojem bi vam svatko pozavidio. Murter je cestom, preko mjesta Tisno, povezan s Jadranskom magistralom na svega 30 km udaljenosti od grada Šibenika. Općina Murter – Kornati nalazi se na Murteru te obuhvaća sjeverozapadnu stranu otoka s istoimenim gradom na svega 10 nautičkih milja od Kornatskog otočja.

Murter se smatra najstarijim naseljem na otoku čija je prošlost puna podataka koje bi bilo zanimljivo iznijeti. Naime Murter je bio nastanjen već u pretpovijesti u doba Ilira. Liburni i Rimljani koji su ovdje nekad davno živjeli, ostavili su tragove svog boravka. Možemo reći kako je otok živio punim životom i u antičko doba, čemu su svjedoci brojni ostaci rimskih objekata, lučkih uređaja i mozaika.

Stanovnici Murtera odavno se bave poljoprivredom i ribarstvom, ali treba spomenuti i maslinarstvo, jer stoji da su mještani poznati kao vrsni maslinari. Pored prirodnih bogatstava na Murteru se isplati vidjeti i crkvu sv. Mihovila koja je obnovljena 1770. godine, kapelu sv. Roka, na brdu iznad sela iz 1760. godine te crkvu Gospe od Gradine, poznate kao najstarije murteranske crkve.

Danas je Murter itekako privlačna destinacija koja ima sve idealne uvjete za razvoj turizma. Tu svakako možemo ubrojiti prekrasne plaže, velike smještajne kapacitete i raznolikost sadržaja. Obuhvaća i različite aktivnosti koje mogu zadovoljiti ukuse mnogih. Ako trebate bijeg od svijeta u obliku pustog otoka Kornati su bliski susjedi.

Što se tiče nautičara, za njih je napravljena moderna marina smještena u  murterskoj uvali koja raspolaže sa 350 vezova u moru, zatim 170 vezova na kopnu i nezaobilaznim servisnim radionicama. Dakle radi se o bogatoj infrastrukturi koja si je dala truda da privuče nautičare i sve one koji će to tek postati. Naravno ne treba izostaviti velik broj restorana i kafića u kojima se možete u miru okrijepiti

Murter se isto tako smatra pogodnim mjestom za obitelji s malom djecom, gdje postoje prikladne plaže koje će oduševiti koliko one male, toliko i one starije. Moći ćete ponovo proživjeti mladost na nekoj od pješčanih plaža, Murter bismo svakkao naveli kao idealnu destinaciju za svakoga.

Autor: S.Š. Foto: jannez/Flickr