Mreža za komarce

mreza-za-komarce

Za vrijeme visokih temperatura i sparnih ljetnih vrućina mnogi se insekti zavlače u stanove, kuće kako bi i oni pobjegli od sparine. Njima je možda ugodno, ali nama sigurno nije. Postoje razni načini kako ih se riješiti, ali uz pomoć mreže za komarce više nećemo imati problema. Jednako tako, spriječit ćemo ulazak ostalih insekata.

Komarci su jedni od najraširenijih insekata, pogotovo ljeti. Osjetljivi su na niske temperature pa ih tada nema. Nastanjuju se diljem svijeta, osim u vrlo hladnim i sparnim prostorima kao što su pustinje. Njima je potrebno mnogo tekućine i vlage, a one u pustinjama nisu česte. Najaktivniji su tijekom jutra ili kasno navečer kada su temperature niže pa se ne moraju skrivati od sunca. Neke vrste komaraca mogu boraviti na suncu određeno vrijeme, ali ne predugo.

Njihov ubod nije samo neugodan, već može biti jako opasan. Postoje komarci koji nam mogu predstavljati veliku opasnost, a jedan od njih u zadnjih se nekoliko godina pojavio i kod nas. Naziva se tigrasti komarac, otporan je na gotovo sve uvjete i doslovno je mutirao. Po mnogim se obilježjima razlikuje od običnog komarca karakterističnog za naša područja. Prilagodljiv je na sve vremenske prilike pa napada tijekom cijelog dana.

Njegovim ubodom postoji mogućnost da dobimo razne viruse i uzročnike bolesti kao što su žuta groznica ili dengue. Dengue je zapravo virusna bolest koja se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, mučninama i glavoboljama. Osim bolesti, znaju se pojaviti jake alergijske reakcije, a i ubod je bolniji.

Stoga je potrebno da poduzmete potrebne preventivne mjere i riješite se komaraca po kratkom postupku. Postoje razni sprejevi i kreme koje svojim mirisom odbijaju komarce što sprječava ubode. No, kao najlakšu zaštitu preporučamo vam stavljanje zaštitnih mreža protiv komaraca. Pričvršćuju se na okvire vrata i prozora kako komarci ne bi mogli ulaziti kroz njih. U ljetnim mjesecima više otvaramo prozore i vrata kako bismo prozračivali prostorije i smanjili sobnu temperaturu.

Mreže mogu biti izrađene od različitih vrsta materijala, a neki od najučnikovitijih su poliester, aluminij i elastin. Oni su prozračni, lagani, a opet ne ostavljaju mjesta ulasku komaraca. Njihovo je pričvršćivanje jednostavno, ne zahtijeva mnogo vremena i dugo drži.

Autor: D.Š. Foto: stephane/Shutterstock