Motovun film festival pod otvorenim nebom

Negdje u srcu same Istre, na raskrižju istoka i zapada, smješten je gradić Motovun.  Njegove se zidine ubrajaju među najočuvanije srednjovjekovne fortifikacijske objekte u Hrvatskoj. Sastavni dio motovunskog fortifikacijskog sustava je i komunalna palača, najvećim dijelom izgrađena tijekom 12. stoljeća, ujedno i najveća romanička profana zgrada u Hrvatskoj.

Ljubitelji dobrog filma poznaju ga po svom neizostavnom filmskom festivalu koji je prvi puta bio održan 1999. godine. Gledanje projekcija pod zvjezdanim nebom doživljaj je koji se ne propušta.

Nagrade festivala:

Propeler Motovuna – glavna nagrada festivala, koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu

Motovun online – nagrada za najbolji film trajanja do 15 minuta, koju dodjeljuje žiri mladih hrvatskih filmskih profesionalaca

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) – najstarije i najuglednije udruženje filmskih kritičara svijeta

OdAdoA – nagrada kao poticaj većoj distribuciji filmova nastalih u regiji “Od Albanije do Austrije”

Iako su drugi daleko poznatiji festivali u svijetu poznati po glamuru, motovunski filmski festival je omiljeno okupljalište urbane populacije svih generacija. Pogledati razne projekcije nastalim u malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta u opuštenoj atmosferi i među motovunskim zidinama koje ga okružuju neopisiv je doživljaj za svakoga.

Motovun Film Festival traje čak pet dana, a projekcije se prikazuju od 10 ujutro pa sve do 4 sata nakon ponoći. Izuzetno dobar doživljaj je pogledati projekciju u večernjim satima jer se prikazuju na otvorenom i dnevnim kino-dvoranama. Program je vrlo bogat te svatko može uživati u gledanju raznih projekcija bilo da je riječ o dokumentarcima ili igranim filmovima, kratkim ili dugometražnim, pa sve do gerilskih i skupih produkcija. Jedini kriterij njihova odabira jest da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala. Ove se godine festival održava (trinaesti)odnosno prema odluci organizatora četrnaesti put.