Moto jakne za buntovnice

moto jakne
Moto jakne, Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Motorističke jakne jedan su od najpoželjnijih komada ove sezone i ujedno zločesti mali san svake djevoijke. Pa i najokorijelije romantičarke koje vole dobar film sa Sandrom Bullock, cvijet u kosi i sladoled u rukama dok su pokrivene dekicom, moraju priznati da je ovo mračni predmet želje.

Što je to što toliko neopisivo mami u životnom stilu motorista. Radi li se o otvorenoj cesti, neobuzdanoj slobodi, koži ili životu od danas do sutra. Možda je stvcar u buci motora od koje vibrira tijelo. Tko će ga znati? Kako god čak i ako ne volite motore ili ste prema njima potpuno ravnodušne ove jakne postale su dio modnog kolektivno nesvijesnog.

Prvu motorističku jaknu proizveli su braća Irving i Jack Schott 1928. Oni su bili ruski imigranti koji su vrlo dobro prepoznali potrebu za nečim novim u osvit moderniziranog doba pokretanog motorom sa unutarnjim izgaranjem. Motoristička jakne jednostavno je eksplodirala kada ju je 1954. odjenuo Marlon Brando. Postala je pravi hit i čak su je zabranjivali u srednjim školama.

70e i 80e donijele su sa sobom novi revival motorističike jakne koju su objeručke kao znak pobune protiv autoriteta i alternativnog životnog stila prihvatili pripadnici punk rock pokreta i našla se u garderobi Sex Pistolsa, Blondie i The Ramonesa. Danas je ona još uvijek sveprisutna i nije nimalo izgubila na svojoj privlačnosti.

Ovo je odjevni predmet koji ima svoju priču i svake godine na pisti neki kreativni mladi dizajner udahne mu nov život svojom idejom redizajna. Dakle uložite u dobru motorističku jaknu ona će vam trajati vječno. Najbolje će pristajati ona koja nije preuska. Ovakva jakne mora stajati komotno i opušteno. Naravno u moderniziranijim verzijama možete pronaći i one koje su kraće i uže, ali prava motoristička jakna prekrivat će bubrege i imati pojačane dijelove koji su skloni trošenju.

Najmodernije boje koje možete nabaviti su boja konjaka, crna i tamnosmeđa. one će biti jednako moderne i za 10 i za 20 godina. Doista bezvremenski komad odjeće koji je obilježio nekoliko era i subkulturih skupina od kada je nastao pa do danas. Obucite poderane traperice, sunčane naočakle na nos, zanimljivi T-shirt i vaša motoristička jakna i svijet je vaš.

 Autor: L.K.  Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock