Morska voda kao lijek

voda
Foto: ILYA AKINSHIN/Shutterstock

Morska voda oduvijek je u ljudima budila ono najljepše, čisto i osvježavajuće, a oduvijek se nekako znalo kako ima ljekovita svojstva od kojih se uvijek osjećamo bolje. Vjerojatno se zato svaki put kad odete na more osjećate drugačije, a pritom se misli na čišću kožu i manje problema sa dišnim sustavom, kao što su brojne alergije.

Posljednjih se godina razvijaju različite ljekovite terapije morskom vodom, a svakako najpoznatija je talasoterapija koju nudi sve više hotela. Radi se o terapiji gdje se kombinira morski zrak, voda, alge, blato i sol.

Dosada se pokazala jako učinkovitom kod upala na koži kao što je psorijaza. Vrlo je učinkovita kod jačanja imunološkog sustava, pomaže kod bolova u leđima, zglobovima, ublažava reumu i opušta kod stresa. Dobro je i to što uklanja nečistoće s kože te pomaže prilikom čišćenja tena.

Bitno je napomenuti kako se morski sastojci ne koriste samo unutar wellness ponuda. Naime ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom kako u moru postoji mnogo prehrambenih tvari kao što su omega-3 masne kiseline, a koje se nalaze u ribljem ulju.

Jod je isto tako jedan od elemenata koje možete naći u moru, a koji je ljudskom organizmu potreban za proizvodnju dva važna hormona štitnjače. Morske ribe i druge morske životinje poprilično su pouzdani dobavljači joda, a najviše ga ima u morskim algama. Sadržaj joda oscilira ovisno o vrsti algi i njihovim uvjetima rasta.

Među korisna morska bića treba ubrojiti i zelenoustu školjku koja se koristi kao koncentrat u dodacima prehrani. Ovi poznati mekušci kojih ima na području oko Novog Zelanda, sadrže omega-3 kiseline te sastojke slične šećerima. Radi se o spojevima koji se prirodno pojavljuju kao potporne tvari u koži i hrskavici.

Kao što možete primjetiti more je bogato životom koje nama ljudima pomaže prilikom mnogih poteškoća koje su izazvane bilo bolestima, ili jednostavno zbog načina života. More se zaista može nazvati lijekom budući obiluje ljekovitim svojstvima. Medicina danas puno očekuje od mora i njegovih stanovnika i nadamo se da će moći još više pomoći.

Autor: S.Š. Foto: ILYA AKINSHIN/Shutterstock