Montignacova dijeta s mediteranskim namirnicama

priprema hrane

Ova dijeta je nastala kada je Michel Montignac prije 25 godina uspio dokazati da kalorije nisu ključan faktor u debljanju. I sam je imao problema s viškom kilograma, te je nakon niza bezuspješnih dijeta zaključio da se ljudi ne debljaju jer previše jedu, već jedu pogrešnu hranu koja šteti tijelu i dovodi do pretilosti.

Prema njegovoj teoriji, u potpunosti je svejedno tko unosi koliko kalorija u organizam, već je od presudne važnosti izbor namirnica, njihova kombinacija i priprema. Ova dijeta spada u skupinu mediteranskih dijeta zbog namirnica karakterističnih za Mediteransku kuhinju.

Cilj ove dijete je mršavljenje i sprječavanje vraćanja suvišnih, skinutih kilograma, a dijeta ne određuje količinu hrane koju smijete jesti, već savjetuje koje namirnice smijete konzumirati.

Dijeta je bazirana na teoriji glikemijskog indeksa koji ugljikohidrate vrednuje prema njihovu utjecaju na glukozu u krvi. Namirnice s niskom vrijednosti glikemijskog indeksa uzrokuju mali porast glukoze u krvi, dok one s visokom vrijednosti uzrokuju rapidan porast glukoze u krvi, što pak dovodi do taloženja viška kilograma.

Sama dijeta je koncipirana u dvije faze: prva faza je faza mršavljenja gdje je glavni zadatak izgubiti kilograme, a traje oko dva mjeseca, no ako morate ili želite skinuti mnogo kilograma, može trajati i duže.

U ovoj se fazi konzumiraju namirnice s glikemijskim indeksom manjim od 35, poput ribe, peradi, nemasnog mesa, nemasnih sireva, mahunarki, integralnih žitarica, povrća i jaja. Te su namirnice bogate proteinima koji pak najmanje utječu na porast glukoze u krvi i dozvoljen je njihov unos u organizam u neograničenim količinama.

Tijekom ove faze dolazi do detoksikacije organizma i nužno je da konzumirate točno određene ugljikohidrate odabrane prema glikemijskom indeksu. U ovoj fazi zabranjena je kombinacija ugljikohidrata sa visokim glikemijskim indeksom i mastima, jer je Montignac, između ostalog, uvjeren da  upravo takva kombinacija potpomaže stvaranje masnih naslaga. Druga faza dijete je održavanje postignute željene težine. Ova faza će vam pomoći da zapravo nastavite sa zdravim prehrambenim navikama.

Ono što ovu dijetu čini drugačijom od ostalih je to što je dozvoljeno jesti hranu koju volite i u kojoj uživate. Preporuča se da imate tri glavna obroka u danu i dvije užine, jer tako ćete biti siti i nećete se zamarati osjećajem gladi koji zna biti poprilično frustrirajuć, a na kraju gotovo uvijek vodi do prejedanja. Također je dozvoljena uporaba vaših omiljenih začina radi ukusnijih obroka, što bi poprilično trebalo olakšati pridržavanje dijete.

Autor: I.H., Foto: Yeko Photo Studio/Shutterstock