Monikini, hit ljeta

monokini
Monokini, Foto: idreamphoto/Shutterstock

Rudi Gernreich otac je monokinija. Ali monokini koji mi danas poznajemo mnogo je, ne biste vjerovale, konzervativniji od onoga koji je Rudi imao na umu. Njegov monokini nije u nijednom trenu bio predstavljen samo kao dio odjeće za kupanje. On je sa sobom dignuo čitavu jednu sociološku i kulturološku pješčanu oluju. Neke je oduševio, a dio svijeta je sablaznio.

Gernreich je 1963. lansirao ovaj kupaći kostim. Izgledao je tako da je donji dio bio potpun, ali gornji dio je potpuno nedostajao. Traka koja se veće oko vrata bila je sve što je donji dio držalo na mjestu. Ženske grudi bile su potpuno otkrivene. Provobitni plan nije bio da se monokini počne prodavati već je bio namijenjen samo kao društveni i kulturni komentar. Na ovaj način je podržao empancipaciju žena u ovom divljem i razuzdanom razdoblju koje će za nekoliko godina kulminirati ljetom ljubavi.

On sam referirao se na perverzije i govorio da je uvijek perverzija u onom skrivenom. Tako i dječaci pokušavaju na razne kreativne načine baciti pogled na ženske grudi. Smatrao je da njihovim otkrivanjem na pladnju daje ono što je do sada bilo skrivano i uklanja potrebu za perverzijom nečega potpuno prirodnog.

Danas se monokinijem naziva nešto modificiraniji model koji se sastoji od gornjeg i donjeg dijela povezanih trakama i špagicama ili jednostavno izgleda poput jednodijelnog kupaćeg kostima koji je izrezan na raznim strateškim mjestima.

Odlučite li se za ovu sezonu kupanja za monokini nećete pogriješiti. Već nekoliko godina iznimno je moderan, ali ove godine posebice. Birajte one pastelne ako ste nešto nježnijeg tona kože i slabije tamnite, a ako vrlo lako postanete karamelna božica preporučamo da se pretvorite u tigricu i isprobate životinjski uzorak.

Odlično izgleda uz dugi lepršavi pareo i dramatični pleteni šešir velikog oboda. Još neko pićence sa ledom dok sjedite na pješčanoj obali i spremene ste za sjajno ljeto kojeg ćete se još dugo sjećati.

 Autor: L.K. Foto: idreamphoto/Shutterstock