Momjan, mjesto bogate povijesti

grad momjan

Momjan je malo mjesto koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Istre u neposrednoj blizini Buja. Cesta koja vodi od Buja do Momjana prolazi kroz velik broj malih sela te kroz krajolik ispunjen mnogim brežuljcima. Momjan je poznat po prekrasnoj prirodi i vrhunskim vinima. Momjan je mali grad smješten na 270 metara nadmorske visine i na samo 18 km od poznatog turističkog grada Umaga.

Njegova dobra lokacija mamac je za mnoge turiste koji se zapute prema tom dijelu Istre kada im dosadi izležavanje na plaži. Mnogi od njih se tada odluče na izlete u unutrašnjost Istre, a onda je Momjan na redu.

Ulazak u Momjan mnogi pamte po starom dvorcu koji prvo primijete. Nekada je na ovom području postojao kameni most koji je povezivao dvorac sa ostatkom mjesta. Prošetate li ovim dijelom grada možete uživati u razgledavanju crkve i zvonika visokog preko 20 metara.

Na zapadnoj strani crkve nalaze se ostaci dvorca uz koji se vežu važni događaji iz prošlosti sjeverne Istre. Najbolje očuvani dio dvorca je stara obrambena kula koja datira iz 13. stoljeća.

Palača Rota smatra se najzanimljivijom građevinom u gradu, a koju je 1548. godine kupio Simone Rota. Poznata obitelj je živjela u dvorcu sve do 1835. godine da bi se kasnije preselili u kuću u selu.

Momjan je pravo mjesto za upoznati zanimljivu unutrašnjost Istre i njenu bogatu prošlost. Momjan se dijeli na Gornji i Donji Momjan. U Donjem Momjanu nalazi se nekoliko znamenitosti koje svjedoče o davnim vremenima.

Pravo bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta pruža odličnu priliku za sve koji žele uživati u prirodi okruženi samo prekrasnim krajolikom. Područje gdje se nalazi mali grad Momjan obiluje zemljištem pogodnim za uzgoj ne samo maslina nego i vinove loze.

Vinogradi Momjana diče se muškatom visoke kvalitete te malvazijom. Radi se o vrhunskim vinima koje su cijenile uvažene ličnosti na poznatim dvorovima ne samo Beča i Austrije nego i Italije.

Autor: S.Š., Foto: Fraxinus Croat/Wikimedia