Mokasine za ugodan korak

mokasine
Mokasine, Foto: pil76/Shutterstock

Naravno cipele na visoku potpeticu naš su fetiš. Želimo da nam noge izgledaju dugo i vretenasto i volimo moć koju nam daju. Prošećete li samopouzdano u visokim potpeticama i sa lijepo oblikovanim nogama nema toga što ne možete dobiti. No možete dobiti i bolne i otečene noge koristite li ovo sredstvo moći prečesto.

Kako se ovoga ljeta vraćamo prirodi što se tiče trendova u šminkanju i frizurama, ta tendencija se proširila u sve kategorije mode pa ni obuća nije ostala izostavljena. Spremite svoje visoke potpetice na dno ormara sa cipelma. Neće vam trebati toliko u ovim vrućim mjesecima. Ako su vam nužni povišeni potplati odaberite sandale sa punom petom, ali ipak savjetujemo da se odlučite za potpunu udobnost. Mokasine su se vratile uz trube i fanfare.

Ima li itko sretniji od moderne zaposlene djevojke koja čitav dan leti po gradu i obavlja svoje zadatke, a sada joj se nude moderne i udobne cipele u kojima sve to može obaviti bez imalo muke. Mokasine su u našoj zemlji bile izuzetno popularne 80ih godina prošlog stoljeća i tada su se odjednom povukle sa scene i u ženskoj obući na njihovo mjesto zasjele su cipele poput balerinki.

No one se vraćaju i zauzimaju ponovo svoje pravo mjesto. Zanimljivo je da su mokasine zapravo cipele koje postoje jako dugo. Naravno u izvornom obliku su služile nečem drugom, ali ipak njihova osnovna forma  je već bila prisutna. Nosili su ih domoroci u Sjevernoj Americi.

Bile su načinjene od kože, vrlo udobne i štitile su nogu od oštrog granja ili kamenja, ali istodobno su dopuštale svome nositelju da osjeti tlo pod nogama. Posebice su ih voljeli lovci i trgovci. Već tada su ponekad bile ukrašene perlama, ali uglavnom osnovni oblik su bili komadi kože koji su se na gornjem djelu spajali šavom baš kao što možemo vidjeti i kod današnjih mokasina.

Stoga, spremite štikle, nisu vam potrebne, ostavite ih za posebne prilike a za svaki dan odaberite ove praktične i zanimljive cipele. Posebno poželjne su one na kojima možemo pronaći životinjske uzorke ili neke od pastelnih boja koje su u potpunosti preuzele modnu scenu. Sjajno pristaju i na ležeran i na poslovni look, i stroge hlače i traperice jednako će dobro izgledati sa mokasinama. Odaberite one nisko rezane prednjice ako ćesto nosite suknje jer će na taj način noga izgledati duže. Uživajte u lakom koraku, prevruće je da biste se mučile u neudobnim cipelema.

 Autor: L.K.  Foto: pil76/Shutterstock