Modne revije i njihov utjecaj

modna revija
Modna revija, Foto: Sam Aronov/Shutterstock

Čini se kao da postoje oduvijek zar ne? Sasvim je normalno upaliti Fashion TV ili otvoriti neki magazin ili portal i vidjeti izvješće sa revije nekog slavnog dizajnera. No nije uvijek bilo tako. modna revija je relativno novi način predstavljanja odjeće.

Za nju zaista nije ni bilo potrebe u širokoj uporabi dok je društvena podjela održavala strikitnu razdvojenost između visoke klase i puka. Tu je poznata teorija po kojoj se moda proliferirala na način da su siromašni uporno pokušavali poboljšati svoj socijalni položaj kopirajući bogate, a bogati bi naprotiv bježali od poistovjećivanja sa siromašnima stvaranjem novih modela i oblika.

No odjednom je industrija buknula. Javlja se novi društveni sloj sa većom kupovnom moći a s njim i nova vrsta dizajnera. Početak 20 st. donio je prve revije  koje su se održavale po velikim robnim kućama. Praksu modnih revija započeo je već u prvom desetljću 20. st. Paul Poiret, čovjek kojem žene duguju vrlo mnogo, jer naime, upravo je on dogovoran za odbacivanje korzeta, a ujedno je u modnu industriju po prvi puta uveo koncept branda kao nečega što definira lifestyle.

No što se događa sa modnim revijama danas. Revije su dugo vremena bile klasični hod po pisti i prikazivanje novih , ideja, modela i trendova koji će vladati slijedeće sezone, no uvijek je tu bio podton nečeg drugog. Svaki dizajner je neminovno produkt svoje kulturne pozadine i ona prodire u njegov rad i estetska stajališta. Zatim 90e godine donose nešto zanimljivo. Pojavljuje se novi konceptualni modni dizajner čiji rad je u mnogo slučajeva samo showpiece komad i nije namjenjn nošenju već prenošenju ideje i privlačenju publiciteta.

Dizajneri, baš kao i ostali umjetnici, imaju nevjerojatnu sposobnost predviđanja i reagiranja na društvene tokove svga vremena. Tako je 20.st. sa pozitivnim i negativnim stranama, dva svjetska rata i ogromnim informatičkim i tehničkim skokom prema napredku, stvorilo modne dizajnere koji pokušavaju poslati poruku svijetu svojim radom i osvijestiti javnost u vezi onoga što se oko njih događa.

Moda već odavno nije više samo površna pojava koja se bavi temama poput boja sezone je ta i ta, već je odrasla i uključila se u socijalnu situaciju svoga vremena. Naravno nema ništa loše u tome da sljedite trendove. Svakako lijepo je pripadati nečemu i biti dio velike zajednice, no uvijek zadržite onaj svoj vlastiti začin koji vas čini baš onom koja jeste.

Autor: L.K. Foto: Sam Aronov/Shutterstock