Moderne espadrile

moderne espadrile
Moderne espadrile, Foto: Liveshot/Shutterstock

Što imaju zajedničko Jackie Kennedy, Lauren Bacall, John F. Kennedy, Salvador Dali…? Svi oni nosili su espadrile na dnevnoj bazi. Iako se moda vrlo često mijenja takvom brzinom da je teško sve pohvatati, sve što u principu trebate znati je da ne bacate stvari koje vam se sviđaju ako prestanu biti moderne jer su tri stupa na kojima počiva suvremena moda, retro, remake i revival.

Bez nekih komada jednostavno ne možemo i oni se uvijek nekako ponovo uvuku u naša srca i ormare. Takav je slučaj i sa espadrilama koje su odjednom ponovo postale hit obuća za vruće ljetne dane. Nisu preskupe, kvalitetne su, načinjene od prirodnih materijala u kojima noga diše i neopisivo su udobne. Možete u njima priovesti čitav dan i osjećati se komotno i moderno.

No kako su espadrile dobile svoje ime? Naziv je stigao iz katalanskog naziva espart koji se odnosio na travu od koje se izrađivao čvrsti konop za potplate. Spakirajte se sada, odjenite svoje najudobnije espadrile, krećemo put Pirineje gdje je započela izrada ove udobne obuće.

Prvo su ih nosili seljaci kojima je bila radna obuća i tada su postojale samo u bijeloj i crnoj boji gdje su crne bile označene kao radna odjeća, a bijele su bile čuvame za svečane prilike. Iako je ovdje njihova primjena buknula prvi poznati primjerak cipela kojima je džon ispleten od čvrstog konopa star je više od 4000 godina.

Danas naravno imamo mnogo više izbora no naši prethodnici. Obično se kombinira pleteni džon i zatim gornji dio od platna. Uzorci na platnu mogu biti svakojaki, pravila nema. Na njih za chic izgled mogu biti pridodane i drvene perle, stakalca ili sjajne niti, no najčešće su ipak one jednobojne ili sa zanimljivim geometrijskim uzorkom. Želite li da vaša stopala budu apsolutno u trendu, odaberite neku od pastelnih boja koje su ovoga ljeta preplavile modnu scenu.

Autor: L.K. Foto: Liveshot/Shutterstock