Mitovi o higijeni

pribor za higijenu

Pranje kose, ruku, tijela, zubi, itd. su stvari koje svakodnevno radimo i kojima više ni ne obraćamo previše pažnje. No, bi li ipak trebali? U nastavku vam donosimo neko od najvećih mitova o higijeni. Jedan od mitova je taj da morate prati kosu svaki dan.

Možda je najbolje ujutro se razbuditi pod tušem i navečer se opustiti pod tušem, no treba li svaki puta smočiti i prati kosu? Naravno da ne! Prečestim pranjem kose oštećujete vlasi kose i mičete im njihovo prirodno zaštitno ulje. Zato prilikom tuširanja izbjegnite svakodnevno pranje kose, a ako imate problema s masnom kosom, između ispiranja na kosu stavite suhi šampon ili baby puder, koji će apsorbirati sav višak ulja iz kose.

Drugi najčešći mit je taj da trebate izbjegavati korištenje javnih wc-a pod svaku cijenu. Naravno da ne mora tako biti jer oni nisu ni približno tako opasni kao što se to ljudima čini. Vaše tijelo je samo po sebi prirodna obrana od mnogih bolesti i šansa da se baš tamo zarazite je veoma mala.

Ako više češljate kosu, ona će biti jača. Taj mit je daleko od istine jer pretjeranim češljanjem zapravo lomite svoju kosu i sprječavate joj prirodnu distribuciju zdravih ulja. Tako da kosu češljajte samo kada je to stvarno potrebno.

I jedan od najvećih mitova o higijeni je taj da što češće perete ruke, imate manje šanse za razboljeti se. To naravno nije točno jer prečestim pranjem ruku, klice postaju sve otpornije na sapun i on vas više ne može zaštititi. Zato perite svoje ruke samo onda kada treba i nemojte pretjerivati.

I zapamtite da je sve zapravo u ljudskoj psihi. Ako ste vi sebi zacrtali da je gradski wc izvor zaraze i da ćete se tamo zaraziti, vrlo vjerojatno i hoćete, no pokušajte se opustiti i shvatiti da taj wc nije ništa različit od wc u nekom kafiću, hotelu ili restoranu. Isto tako vrijedi za svu pretjeranu čistoću i njeno održavanje jer što vi više pazili, veće su šanse da ćete biti bolesni.

 Autor: A.Z., Foto: vnlit/Shutterstock