Miteseri – zatvorene pore na licu

čista koža

Nije potrebno objašnjavati što su miteseri, svjesne ste njihova postojanja i zasigurno ste imale s njima problema, pa makar samo u pubertetu. Oni nastaju tako da koža koja luči previše sebuma zatvara poru. Taj sebum dolazi u kontakt s prašinom i nečistoćama iz zraka i time postaje malena tamna točkica.

Ovakvo će se stanje češće pojavljivati na masnoj koži koja ima problema s regulacijom lučenja masnoće, no moguća je pojava i na drugim tipovima kože. Područja posebice osjetljiva na pojavu malih crnih napasti su čelo, nos i brada, tzv. T-zona, ali nije isključeno da se pojave i na vratu ili dekolteu.

Količina u kojoj se stvaraju miteseri podložna je hormonskim promjenama poput onih za vrijeme menstruacije ili u trudnoći. Također, loša prehrana, boravak u vlažnim zadimljenim prostorijama i stres potiču prekomjerno stvaranje mitesera.

Prvi poriv će vam biti da ih istisnete no to je najgore što možete učiniti. Širite poru i omogućujete nečistoći da prodre još dublje. Ako je stanje kaotično, a iz nekog razloga ne možete posjetiti kozmetičarku, obavezno naparite lice prije tiskanja.

Miteseri će omekšati i pore se otvoriti. Čim ste gotovi zapljusnile lice ledenom vodom kako biste ih zatvorili i spriječili nastanak novih.

Posebice je bitna pravilna svakodnevna njega koja je najbolja garancija za lijepu i čistu kožu. Koristite nježne preparate i oduprite se porivu da previše isušite masnu kožu. Ona ima višak masnoće, ali treba joj vlaga.

Stoga imperativ je pravilna njega nježnim sredstvima koja ne sadrže ulja i masti. Nemasni gelovi i sasvim blagi pH neutralni sapuni bit će najbolji izbor s kombinacijom blagog pilinga jednom tjedno.

Također ne zadržavajte šminku na licu dulje no što je potrebno, skinite je odmah po dolasku kući i temeljito operite lice. Ako primijetite da vam se koža prejako zamasti tokom dana i da se stvara plodno tlo za mitesere nemojte je svaki puta prati sapunom. Dovoljno je samo umiti lice toplom vodom kako biste skinuli suvišak masnoće.

Redovito mijenjanje jastučnice, čak i tako često kao sva dva tri dana, moglo bi pomoći. Čuvajte svoju kožu i odnosite se prema njoj nježno. Kada god je moguće prepustite je u ruke stručnjaku koji će vam savjetovati pravilne načine njege između posjeta.

 Autor:L.K., Foto: VitCOM Photo/Shutterstock