Misija: zdravi zglobovi

bol u koljenu
Bol u koljenu, Foto: Yeko Photo Studio/Shutterstock

Zglobovi su mjesta na kojima se spajaju dvije kosti. Nalazimo ih po čitavom tijelu i mogu biti pokretni i nepokretni. U nepokretnima jedna od kosti je fiksna, a druga se može pomicati, dok se u pokretnima obje kosti pomiču. Prostor između ispunjen je vezivnim, hrskavičnim ili koštanim tkivom.

Zglobovi su razlog zašto smo pokretni i zašto ne hodamo poput malih metalnih vojnika. Zamislite da nemate zglobove nego da su sve kosti fiksne i nepomične, kakav bi to život bio. Čak je i Gepetto Pinokiju napravio nekoliko zglobova. Bez njih nema hoda, nema plesa, nema gestikulacija.

I vrlo mladi ljudi mogu imati probleme sa zglobovima koji će nastati kao posljedica sjedilačkog načina života, neke ozljede, bavljenja intenzivnom fizičkom aktivnosti, nepravilnog izvođenja određenih vježbi i slično. Stoga ako smatrate da su vam zglobovi slaba točka, možete se poslužiti s nekoliko nadomjestaka kako bi poboljšali njihovo stanje.

Pogledajte kako na prirodan način možete pomoći bolnim zglobovima.

Glukozamin se prirodno nalazi u hrskavici. Njegova uloga je da stimulira proizvodnju vezivnog tkiva. Što smo stariji proizvode se sve manje količine ove supstance. Njen nedostatak znači da hrskavica više ne može zadržati toliko vode kao prije i dolazi do oštećenja i bolova. Hrskavica se zapravo kada se krećemo i stavljamo opterećenje na tijelo ponaša poput amortizera na autu. Upija udarce i šokove koji bi inače mogli nanijeti štetu kostima.

Kondroitin stanicama zglobova također vraća vodu i vlažnost. Smanjuje bolove koji se javljaju zbog istrošene ili oštećene hrskavice i olakšava kretanje. Ako ga kombiniramo s prethodnim nadomjestkom glukozaminom, dolazi do obnavljanja hrskavičnog tkiva.

Metilsulfonilmetan (MSM) je oblik organskog sumpora. On je nužan za sintezu hrskavice, smiruje upale i potiče cirkulaciju. Zanimljivo je da, iako ga nalazimo u dovoljnim količinama unutar jaja, mliječnih proizvoda i mesa teško ga je dobiti dovoljno na taj način jer se uništava termičkom obradom. Stoga čuvajte svoje zglobove. Ovo je doista jedna od situacija u kojima je primjenjiva pomalo ofucana, ali istinita fraza: “Pitat će vas starost gdje je mladost bila”.

 Autor: L.K., Foto: Yeko Photo Studio/Shutterstock