MIND dijeta

žena jede salatu

MIND dijeta je kombinacija dviju dijeta koje su dokazano uspješne. Radi se o mediteranskoj i DASH dijeti te se koncentrira na namirnice koje unapređuju zdravlje mozga. Ova dijeta pomoću dobre hrane za mozak pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti. S ove dvije balansirane dijete koje su dobre za srce moguće je bez strogog pridržavanja sniziti rizik mentalnog propadanja.

U MIND dijeti se jedu namirnice iz deset skupina koje su dobre za mozak, kao što su orašasto voće, grahorice, riba, maslinovo ulje, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, cjelovite žitarice, meso peradi i vino. Potrebno je izbjegavati hranu iz pet nezdravih skupina poput maslaca, tjestenine, pržene hrane, crvenog mesa, margarina, slatkiša i brze hrane.

Ovu dijetu je osmislila nutricionistička epidemiologinja po imenu Martha Clare Morris, koja je ispitivala utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti kod starijih osoba. Rizik za pojavu Alzheimerove bolesti je uz ovu dijetu snižen za 35 posto.

MIND dijeta izgleda tako da se svaki dan treba pojesti tri porcije povrća, cjelovitih žitarica i salata te uz njih na dan popiti jednu čašu vina.

Za međuobrok se nalaže jesti orašasto voće, a svaki drugi dan je potrebno pojesti barem pola šalice grahorica. Dva puta na tjedan treba jesti pola šalice bobičastog voća i meso peradi, a jednom na tjedan treba jesti ribu.

Glavna masnoća u prehrani treba biti maslinovo ulje, a nezdrava hrana mora biti ograničena. Na tjedan treba pojesti manje od četiri obroka crvenog mesa i manje od pet obroka tjestenine i slatkiša. Maslac se ne smije konzumirati više od jedne žlice na dan, a samo jednom na tjedan se smije konzumirati brzu hranu, sir i prženu hranu.

Uz prehranu koju nalaže MIND dijeta osoba će izgubiti na kilaži, mada to niti nije primarni cilj dijete. Ovom dijetom se ne stvara nikakav zdravstveni rizik, a niti se ne razmatra vježbanje, mada je vježbanje od velike koristi za zaštitu mozga posebice kod osoba koje imaju povećan rizik od obolijevanja Alzheimera.

Ovu dijetu nije teško provesti u djelo, a potrebno je samo malo truda i volje kako bi se promijenile prehrambene navike osobe, koje imaju veliki utjecaj na njeno zdravlje.

Autor: A.Z., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock