Metalna narukvica

metalna narukvica
Metalna narukvica, Foto: Arman Zhenikeyev/Shutterstock

Metali su čovjeku poznati odavna. Iako su možda na početku obrađivani nespretno i ljudi nisu znali objasniti njihova svojstva, oni su se ipak pokazali vrlo korisnim sredstvom u razvoju čovječanstva. Postoje dokazi o iskopavanju bakra već 8.700 godina pr. Kr. na području današnjeg Iraka, i tako počinje ovaj ljudski hod kroz povijest sa ovim najtežim elementima u periodnom sustavu.

Jeste li znali da postoji samo jedan metal koji je u tekućem stanju? Radi se o živi. Dakle takav metal će biti beskoristan u izradi nakita, ali bez žive naši toplomjeri i termometri ne bi funkcionirali. Stariji narodi su poznavali 7 metala koje su koristili u razne svrhe i pripisivali ih pojedinim planetima koji su im bili poznati u sunčevu sustavu.

Metali su se koristili za izradu svega jednom kada su se procesi obrade dovoljno razvili. Dakle ono što može sačinjavati sjekiru kojom ćete posjeći drvo ili čovjeka ujedno može sačinjavati i narukvicu ili naušnice vaše žene. Nije li nam sada sasvim jasno da nijedna stvar sama po sebi nije u potpunosti dobra ili loša.

Volimo metalni nakit, volimo njegov sjaj, volimo dodir metala na koži. Ne govorimo samo o plemenitim kovinama, koje se zapravo tako nazivaju zbog svojstva da ne oksidiraju tako brzo kao ostali.

Iako bi bilo lijepo da si svaki puta možemo priuštiti nakit od pravog zlata ili srebra to nije uvijek financijski izvedivo pa se ponekad moramo zadovoljiti i bižuterijom.

No nema problema, procesi izrade nakita toliko su napredovali da ponekad običan metalni nakit izgleda bolje od onoga koji ćete pronaći u zlatarni. Sa druge strane imate plus da nije skup i da će te si moći priuštiti više komada kojima ćete se moći poigrati.

Metalni nakit pristaje više manje na sve materijale i boje. Svojstvo reflektirajuće površine je da se zapravo ponaša kao kameleon i odražava ono oko vas. Jednako dobro će pristajati i na preplanulu kožu i bijeli lan i na debelu vunenu haljinu. Postoji neka neraskidiva veza između čovjeka i metala, ipak neki od njih teku i našom krvi.

Autor: L.K. Foto: Arman Zhenikeyev/Shutterstock