Menopauza – važni savjeti ženama

Savjetovanje kod liječnika, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Redovita tjelovježba pomoći će u održanju mišićnog tonusa, ženstvenog izgleda, dobrog osjećanja i optimalne tjelesne težine. Brža šetnja bolja je od plivanja primjerice, ali može se kombinirati jedno i drugo.

Da bi se kost pregrađivala i na taj način održala potrebnu čvrstoću, potrebno ju je poticati vježbama opterećenja (brža šetnja, i sl.). Ne pretjerujte s prekomjernim povremenim vježbanjem; najpovoljnije djeluje trajno vježbanje prilagođeno vašim sposobnostima. Održavajte dobru tjelesnu kondiciju.

Vježbanjem aktivirate srce i krvne žile i sprečavate moguće komplikacije promjena na tim organima. Nakon vježbanja osjećat ćete se bolje, a bolje ćete i spavati. Ako budete vježbali na večer prije spavanja, možda ćete pogoršati probleme u svezi s nesanicom.

Pripazite na odmjeren unos prehrambenih namirnica; nakon pedesete godine života uz do tada uobičajen način prehrane možete postati skloniji prekomjernoj težini.

Brinite se za sebe nastojeći ostati i mentalno aktivni, jer to će vam nedvojbeno pomoći u nadolazećim godinama.

Ne ustručavajte se razgovarati s liječnikom: nakon što vam odgovori na pitanja o povoljnim učincima i rizicima te izloži mogućnosti liječenja moći ćete donijeti ispravnu odluku.

Ne zanemarujte kontrolne preglede kada je za njih vrijeme, jer time ostajete bez liječničkog nadzora, koji je vrlo važan u razdoblju života u kojem se nalazite. Uz to gubite prigodu da se postojeće liječenje prilagodi ili unaprijedi ako zatreba.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock