Medvedgrad, stari grad iznad metropole

stari grad medvedgrad

Ako ste ikada razmišljali koja je najbolja lokacija s koje možete vidjeti cijeli grad Zagreb onda je to zasigurno Medvedgrad ili stari grad koji se smjestio iznad metropole. Radi se o staroj gradini izgrađenoj u 13. stoljeću kada je cijelom ovom području prijetila navala Tatara.

Danas Medvedgrad stoji kao podsjetnik nekadašnjim vremenima i kao bivši čuvar koji u sebi skriva priče o zanimljivim događajima koji su sada daleko iza nas. Ova poznata utvrda se nalazi na jugozapadnom dijelu Medvednice na malom brdu Mali Plazur.

Kao i svaka druga stara građevina tako i Medvedgrad nosi razne mitove i legende o kojima ljudi i danas pričaju. Uz njegovo se ime povezuje i legenda o Crnoj kraljici koju je tako prozvao narod jer je bila poznata po okrutnoj vladavini.

Legenda kaže da je nekada u Medvedgradu boravila Barbara Celjska, a pretpostavlja se da je po njoj ime dobio Kraljičin zdenac koji se nalazi u neposrednoj blizini. Barbara Celjska bila je kraljica za koju se vjeruje kako je ljude napadala uz pomoć crnih gavrana i koja je imala razna blaga. Pred kraj života Barabara se bavila okultizmom i alkemijom.

Restauracija Medvedgrada je započela sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su tijekom iskapanja pronađeni traovi prošlosti kao što su gotički pečatnjaci te oružje poput sjekire iz brončanog doba. Na mjestu gdje je otkrivena kapela podignut je spomenik u čast svim poginulima za domovinu.

Danas svaki građanin ima mogućnost prošetati Medvedgradom i još se jednom podsjetiti kako je to bilo nekada kada su vladali kraljevi koji su bili najveća vlast u kraljevstvu. Ljepotu Medvedgrada dodatno pojačava i prekrasna okolice Medvednice.

Radi se o planini koja se nalazi nadomak glavnog grada s najvišim vrhom od 1.033 m. Za sve ljubitelje planinarenja i boravka u prirodi Medvednica nudi i velik broj planinarskih domova u kojima se mogu kušati domaća i ukusna jela.

Autor: S.Š., Foto: xbrchx/Shutterstock