Međunarodni festival folklora Leron u Vodnjanu

Grad u Istri, Foto: Modzzak/Wikimedia

Ne znamo koliko vas je zapravo čulo za Vodnjan, ali ako niste znali radi se o simpatičnom malom mjestu koje se smjestilo svega desetak kilometara sjeverno od Pule.

Vodnjan je grad kojem pripadaju četiri naselja, a to su Gajana, Galižana, Peroj i naravno Vodnjan. Vodnjan je zasigurno najpoznatiji po crkvi sv. Blaža gdje se nalazi svjetski poznata zbirka relikvija, gdje možemo ubrojiti Vodnjanske mumije svetaca.

Pored ove čuvene zbirke, Vodnjan je isto tako poznat i po jednoj zabavnoj manifestaciji, a pritom mislimo na ples i sve ono što nosi sa sobom. Govorimo o čuvenom festivalu folklora koji ne traje dugo, ali dovoljno da bi doživjeli stare tradicionalne plesove na pravi način.

Međunarodni festival folklora “Leron”, poznata je manifestacija koja traje svega dva dana, a održava se na Narodnome trgu gdje se uprizoruju izvedbe grupa iz Italije, Francuske, Švicarske, Rumunjske i naravno Hrvatske.

Na ovom poznatom događaju sudjeluje oko 11 folklornih skupina, što zapravo uključuje 400 sudionika. Program redovno započinje u petak u predvečerje i to svečanom povorkom folklornih skupina koje idu niz Trgovačku ulicu. Zaista prekrasan prizor.

Prve večeri obilježene su gostovanjima grupe GF(gruppo folcloristico), CI Dignano-Vodnjan, KUD Matka Laginje, GF CI Armando Capolicchio-Galižana, GF Pastourelles de Campan i GF CI Valle-Bale.

Radi se o zaista zabavnom i poučnom događaju gdje se imate priliku upoznati se tradicionalnim plesovima ne samo našeg područja nego i šire. Imate priliku upoznati tradicionalne plesove zapadnih zemalja. Dakle možete vidjeti postoji li velika razlika između njihovih i naših plesova i naučiti puno o običajima susjednih nam zemalja.

Autor: S.Š. Foto: Modzzak/Wikimedia