Meditacija za početnike

meditiranje u prirodi

U novije vrijeme postalo je očito kako je stres postao najveći neprijatelj jer upravo od njega dolaze brojne bolesti s kojima se sve teže boriti. Zbog čega je stres postao jedan od najvažnijih faktora u životu skoro svakog čovjeka? Vjerojatno zbog sve užurbanijeg načina života i sve manje vremena za opuštanje.

Prebacivanje u šestu brzinu nije loše kada treba biti efektivan i puno toga napraviti za kratko vrijeme, ali je pogubno kada zapnemo u najvećoj brzini i više ne znamo usporiti. Ubrzan način života postao je svakodnevica, a slobodno vrijeme ispunjeno zabavnim aktivnostima polako je palo u zaborav.

Čovjek ipak nije stroj i ne može tako dovijeka i zato je važno što prije pronaći način kako usporiti te ponovno naučiti opustiti se, te tako izbaciti svu negativnu energiju zbog koje se svatko od nas osjećao loše. Važno je pronaći nešto što nas veseli i toga se držati svake slobodne minute.

Kako se najbolje opustiti i ne dozvoliti stresu da preuzme glavnu ulogu? Postoje brojne metode, a među sve popularnijima je jedna koja se smatra najučinkovitijom. Meditacija je kao stvorena za bijeg od užurbanog načina, ali nije za svakoga. Za meditaciju se mogu odlučiti samo oni koji imaju strpljenja ili su ga spremni izgraditi.

Nažalost ništa se  ne događa preko noći pa tako ni bijeg od stresa, ali uz nekoliko provjerenih metoda i dovoljno vremena da se nauči meditaciji, stres bi uskoro mogao postati samo dio prošlosti i nešto što bi odmah htjeli zaboraviti.

Postoji nekoliko savjeta za početnike koji se žele naučiti meditaciji ili stanju u kojem se treba naučiti kako usredotočiti na samo jednu točku.

Kako bi što prije krenuli s meditacijom potrebno je pronaći dio dana kada ćete se tome moći posvetiti u potpunosti i toga držati svaki dan. Stručnjaci su mišljenja kako je ipak jutro najbolje za opuštanje jer je tada najmanje mogućnosti za ometanje.

Pronađite prostoriju u kojoj ćete moći meditirati, a za još bolji dojam upalite nekoliko svijeća i zatvorite oči. Važno je da u tom trenutku izbacite sve negativno i da se koncentrirate na samo jednu stvar. Razmišljajte o disanju i na to se usredotočite. Obratite prvo pozornost na noge, a zatim polako idite prema gore i pozornost usmjerite na svoj organizam.

Uz dovoljno strpljenja i dobre volje meditacija će postati sastavni dio života, a stres samo nešto što vas je nekada mučilo i zbog čega ste osjećali da ne živite život punim plućima.

Autor: S.Š., Foto: LuckyImages/Shutterstock