Meditacija, umijeće opuštanja

Par meditira, Foto: Phil Date/Shutterstock

Meditacija je drevno umijeće i tehnika opuštanja uma. Posljednjih godina, meditacija postaje priznata od brojnih znanstvenika, kao metoda kojom se uspješno rješava niz zdravstvenih tegoba, bilo fizičkih ili psihičkih, kojima je najčešći uzrok stres.

Ljekovitost meditacije se očituje u smanjenju visokog krvnog tlaka, alergija, šećerne bolesti, glavobolja, astme, ali i ovisnostima o cigaretama i alkoholu. Istraživanja su pokazala kako osobe koje meditiraju rijeđe posjećuju liječnika, bolje pamte i teže padaju u depresiju.

Meditacija je u povijesti bila prisutna u skoro svim religijama. Tako je hinduisti i budisti koriste za širenje svijesti, u kojima dolazi do spoznaje stvari, često je praćena vježbama disanja. Unutar kršćanstva meditacija oslobađa čovjeka od ovozemaljskog života i daje mu pregled nad vječnosti.

Početnicima se preporuča da pristupe nekoj od meditacijskih skupina. Tamo će vas instruktor uputiti u tajne tehnika ovog umijeća. Postoje mnoge tehnike od kojih neke uključuju i pjevušenje za vrijeme meditacije.

Meditacija je moguća u svim tjelesnim položajima, iako se ne preporuča u ležećem položaju, jer biste za vrijeme seanse mogli zaspati. Sjednite na pod, ili na jastuk i zauzmite položaj koji vam najviše odgovara.

Opustite ruke i držite se uspravno. Meditirati možete i na stolcu tako da vam stopala u potpunosti dodiruju tlo, dok ruke položite opušteno na koljena.

Među mnogim tehnikama, započnite sa onom najjednostavnijom. Nakon što se udobno smjestite, leđa uspravite i poravnajte vrat i glavu, dok ostatak tijela opustite. Svu svoju pozornost usmjerite na disanje.

Dišite duboko, udisaje i izdisaje pokrečite iz trbuha. Ako vam koncentracija popusti, ponovno počnite razmišljati o disanju.

Oči držite zatvorenima kako biste zadržali koncentraciju, a možete pokušati i ponavljati jednu riječ (npr. om ili šalom). U ovom stanju budite dvadesetak minuta, a kada ga prekinite polako se počnite vraćati u normalo stanje.

Nemojte naglo ustajati, već se lagano rastegnite i razaberite stvari oko sebe. Nakon što ustanete još neko vrijeme nemojte raditi nagle pokrete već se krećite polako.

Autor: M.T. Foto: Phil Date/Shutterstock