Medicinska masaža, metoda fizikalne terapije

masaža vrata
Masaža vrata, Foto: Poznyakov/Shutterstock

Masaža je poznata kao najstariji način opuštanja, ali i liječenja preko kojeg se postiže bolje stanje organizma svakog čovjeka. Danas ih postoji nekoliko od kojih se neke primjenjuju kako u spa salonima tako i kod kuće. Medicinska masaža dio je fizikalne terapije i za razliku od ostalih vrsta masaža usmjerene prije svega na opuštanje, ona se primjenjuje isključivo od strane fizioterapeuta, medicinski stručnog osoblja.

Obuhvaća rad na nekoliko područja na tijelu kao što su mišići, mišićna fascija, potkožje i koža. Izvodi se rukama zbog bolje cirkulacije krvi i limfe te djelovanja na mišićni i živčani sustav.

Ako vas bole leđa ili osjećate neprekidno trnce u rukama, vi ste i više nego odličan kandidat za medicinsku masažu i stručnu pomoć. Ona se izvodi kako na zgrčenim dijelovima na tijelu tako i na mjestima gdje je došlo do eventualnog oštećenja.

Cijela metoda funkcionira tako da se prvo pronađe mjesto boli nakon čega se dubinskim medicinskim pokretima nastoji poboljšati opće stanje. Iako se ovdje možda nećete osjećati kao na masažama koje pružaju wellness centri, njezini učinci pomoći će vam da se osjećate bolje.

Medicinska masaža poznata je po uklanjanju miogeloze, nakon čega slijedi osjećaj opuštenosti. Poboljšava se cirkulacija, opskrba kisikom i hranjivim sastojcima. Osim toga uklanjaju se štetni produkti iz organizma te ugljični dioksid.

Ovakvu masažu nikako nije dobro ograničiti na minute ili se usredotočiti samo na ulja. Svaka je masaža pa tako i pristup pacijentu drugačiji zbog čega nije dobro generalizirati i koncentrirati se na trivijalne stvari.

O vama kao pacijentu ovisi što ćete se dogovoriti s fizioterapeutom, koji će potom procijeniti stanje vašeg tijela i što mu sve treba. Poznato je kako tretman može i boljeti, pa je zato važno da ste spremni za taj tip liječenja.

Autor: S.Š. Foto: Poznyakov/Shutterstock