Med, jedna od najvažnijih namirnica za zdravlje

med za doručak
Med za doručak, Foto: fredredhat/Shutterstock

Med je jedna od nutricionistički najzanimljivijih namirnica koja se dosta često primjenjuje u alternativnoj medicini i to zahvaljujući vitaminima, mineralima pa čak i šećeru koje med sadrži. Ne samo što je zanimljiva namirnica za brojne nutricioniste, nego je ujedno cijenjena namirnica u pučkoj medicini koja medu pripisuje terapeutske i antiseptičke učinke. Bilo bi ga dobro malo češće konzumirati.

Terapeutski učinci koje ima variraju ovisno iz kojeg je cvijeta izvučen. Naime poznato je kako se med proizvodi iz cvjetnog nektara koji marljivo skupljaju pčele. On se nakon toga odlaže u košnice, gdje ga pčele prvo usisaju a potom i ispljunu. Njihova slina sok polako pretvara u med.

Njegovi terapeutski učinci ovise o vrsti cvijeta iz kojeg je dobiven. Med od eukaliptusa, lavande i vrijeska tako je najbolji za liječenje dišnih tegoba, dok je med od naranče, lipe i gloga poznat kao sedativ. Med od bagrema ima laksativni učinak.

Poznato je kako obiluje mineralima, ali najviše šećerom kojeg ima čak više od 80 % , fruktoze i glukoze zboga čega ulazi u kategoriju energetskih namirnica. Od minerala treba izdvojiti kalij te skupinu B vitamina.

Njegova primjena je zaista svestrana, a ako se kojim slučajem osjećate umorno, iscrpljeno te deprimirano, med i njegova poveća količina šećera pomoći će vam da ponovno steknete energiju koju ste putem izgubili.

Poznat je kao odličan lijek protiv grlobolje, a može se koristiti i kao prevencija kardiovaskularnim bolestima zahvaljujući većoj količini antioksidanata koje sadrži, a posebno flavonoida koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala.

Međutim med može biti i opasan i to najviše za malu djecu, odnosno djecu mlađu od jedne godine iz razloga jer može sadržavati spore mikroorganizama odgovornih za botulizam, ili trovanje hranom.

Sve osobe koje imaju povišene vrijednosti triglicerida u krvi, u slučaju dijabetesa i bubrežnih kamenaca ne bi smjele konzumirati med. Prilikom kupnje posebno treba obratiti pozornost na svaki med proizveden u zemljama gdje su puno blaži propisi nego u zemljama EU.

Autor: S.Š.  Foto: fredredhat/Shutterstock