Maslinovo ulje Terra Istriana

www.malinovo.hr

Masline su u Istri poznate više od 2.500 godina, a smatra se da je ova kultura stara više od 45.000 godina. Grci su zaslužni za uzgoj raznih sorti maslina u Istri, a jedna od najpoznatijih je Orkula ili Oblica. Iz vremena Venecijanske republike u Istri postoje ove sorte maslina: Morasolo, Carbogno, Buga, Rosignolo, Pometi i Matta.

Svjedočanstva o uzgoju i preradi maslinovog ulja u Istri postoje u Puli, na otoku Brijuni, Červaru kod Poreča, Larunu kod Tara i ostalim lokacijama na području zapadne Istre jer su na tim područjima pronađene arheološke iskopine još iz doba starih Rimljana koje ukazuju na to.

Na obroncima istarske obale uz južni dio priobalja grada Umaga, zasađen je maslinik sa ukupno 5.070 stabala maslina u vlasništvu tvrtke Tvornica cementa Umag d.o.o. Sadnice maslina kvalitetnih sorti leccino i pendolino planski su posađene u periodu od 2003. do 2008. godine, na lokaciji budućeg turističkog kompleksa Terra Istriana uz umjetno jezero Fiandara. Jezero je nastalo osmišljenom sanacijom kamenoloma Tvornice cementa Umag na Kravljem rtu.

Maslinik će sa jezerom činiti kvalitetan brend u novoj turističkoj ponudi u gradu Umagu, a maslinovo ulje već je prepoznatljivo pod nazivom Terra Istriana što će biti i službeni naziv novog turističkog kompleksa koji nastaje nakon starog završetka restrukturiranja Tvornice cementa Umag u turizam visoke kategorije.

Maslinovo ulje Terra Istriana spada u višu kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Prirodno maslinovo ulje dobiveno je od ploda masline pomoću mehaničkih odnosno fizikalnih načina. Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Zeleno je žute boje, intenzivnog mirisa po plodu masline, svježe pokošene trave i jabuke. Intenzivno je pikantno, gorkastog ukusa, blago aromatično.

Ove karakteristike ulja dobivene su brižljivom kombinacijom mješavine dviju sorti maslina, preradom i čuvanjem u adekvatnim kontroliranim podrumskim uvjetima. Ovako njegovano ulje zadržava svoj izbalansiran aromatičan i specifičan okus i miris te je njegova uporabna vrijednost u gastronomiji neograničena.

Maslinovo ulje Terra Istriana odličan je prilog svom kuhanom povrću, mesu, ribi, pečenom mesu i ribi na žaru, sirevima i salatama. Odličan je dodatak za pripremu svih vrsta kolača, gljiva i školjaka.

Posjetite web stranicu i webshop Terra Istriana maslinovo ulje www.maslinovo.hr.