Maslaci za tijelo

maslac-za-tijelo

Koža kao naš najveći organ zahtijeva pomnu svakodnevnu njegu, hranjenje i osvježavanje. Zimi hladnoća isušuje kožu, dok je ljeti koži potrebno hranjenje nakon izloženosti suncu. Također, tuširanje vrućom vodom s površine kože skida prirodna ulja koja djeluju kao zaštitni sloj kože i sprječavaju isušivanje. Koži je, dakle, u svako doba godine potrebna dubinska njega, a najbolje se postiže upotrebom maslaca za tijelo.

Maslac za tijelo hidratizira, sprječava isparavanje vlage i svojim svojstvima obnavlja kožu. Najbolji izbor za intenzivnu njegu kože su maslaci dobiveni hladnim prešanjem, odnosno nerafinirani maslaci. To znači da je preparat nastao prirodnim metodama koje ne uključuju pregrijavanje sastojaka i koje čuvaju hranjive prirodne sastojke. Postoje razne vrsta maslaca za tijelo, no za dubinsko hranjenje kože svakako se preporučuje upotreba shea maslaca i kakao maslaca.

Shea maslac

Zbog svojeg sastava i svojstava shea maslac ima široku primjenu i osobitu važnost u svakodnevnoj njezi kože. U njegovom se sastavu mogu pronaći velike količine nezasićenih masnih kiselina, vitamine A i E, kao i visok sadržaj proteina i minerala. Kod njege kože, osobitu učinkovitost ima kod regeneracije kožnih stanica i kod njege starije, naborane kože kod koje potiče elastičnost, učvršćuje je i koristi se protiv starenja.

Shea maslac ima protuupalna svojstva pa pomaže kod mnogih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, seboreja, ekcemi, dermatitis i akne. Jedna je od rijetkih prirodnih tvari koje štite od ultraljubičastog zračenja, zahvaljujući cimetnoj kiselini koja se ističe karakterističnim mirisom. Samo hladno prešani, odnosno nerafinirani shea maslac ima ultraljubičaste filtere.

Osim toga, shea maslac smiruje područje kože oštećeno ugrizima insekata, opekotinama i ozeblinama, a ubrzava i obnovu ožiljaka nastalih od manjih rana i akni. Pospješuje kapilarnu cirkulaciju koja povećava dovod kisika u tijelo te pozitivno utječe na eliminaciju otpadnih tvari u metabolizmu, odnosno toksina. Siguran je za sve tipove kože pa tako i one osjetljivije, stoga se preporučuje i kod njege dječje kože.

Recept za domaći shea maslac za tijelo

Priprema domaćeg maslaca za tijelo koji sadrži shea maslac jednostavna je i preporučljiva svima, s obzirom na to da se priprema isključivo od prirodnih sastojaka.

  • 128 grama shea maslaca
  • 64 grama kokosovog ulja
  • 64 grama bademovog ulja (maslinovog ili jojobinog ulja)
  • aromatično ulje po izboru (osvježavajuće i voćno, limun, bergamot, mango ili kokos)

Shea maslac i kokosovo ulje, koje je na sobnoj temperaturi tvrdo, potrebno je otopiti u vodenoj kupelji ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon što mješavina shea maslaca i kokosovog ulja postane tekuća, pustiti je da se ohladi otprilike pola sata. Mješavina se mora svakih 5 minuta promiješati kako ne bi došlo do grudanja i stvrdnjavanja. U smjesu shea maslaca i kokosovog ulja umiješati bademovo ulje i odabranu količinu eteričnog ulja po vlastitom izboru i ukusu (količina ovisi o intenzitetu mirisa maslaca za tijelo).

Dobivena se smjesa mora u potpunosti ohladiti i stvrdnuti te se nakon toga električnim mikserom miješa dok konzistencija ne postane kremasta. Smjesa se odlaže u posude (preporučuju se staklene) i sprema na hladno mjesto.

Kakao maslac

Zbog svoje bogate i karakteristične arome, kakao maslac omiljen je izbor mnogih žena te nalazi široku primjenu u brojnim kućanstvima. Dobiva se hladnim prešanjem kakaovih zrna. Na sobnoj je temperaturi u krutom stanju, otapa se na temperaturi od 34° Celzijevih i ima specifičnu kristalnu strukturu.

Što se tiče njegovog sastava i svojstava, sastoji se od zasićenih i nezasićenih kiselina, dok kakao kao namirnica sadrži otprilike 300 kemijskih tvari koje dokazano imaju pozitivan učinak na zdravlje. Kakao pospješuje cjelokupno zdravlje organizma antioksidansima kojima obiluje, a ujedno je i izvor željeza, mangana, kroma, cinka i vitamina C.

Kakao maslac djeluje kao snažan antioksidans te pomaže prilikom smanjivanja razine stresa i pomaže u borbi protiv starenja. Hrani i hidratizira kožu zahvaljujući visoko zasićenim masnim kiselinama, pomaže u obnovi osjetljive kože i koristi se pri kožnim oboljenjima poput jakih iritacija, dermatitisa i ekcema. Također, primjenjuje se prilikom ublažavanja strija i ožiljaka te kao prevencija nastanka novih. Kakao maslac ima široku primjenu, a njegova se primjena preporučuje na svim tipovima kože.

Recept za domaći kakao maslac

Kakao maslac koji ne sadrži umjetne boje, mirise i kemikalije savršen je izbor za sve osobe koje traže zdravu prirodnu alternativu za njegu kože.

S obzirom na to da je kakao maslac na sobnoj temperaturi u krutom stanju, potrebno ga je prije svega otopiti u vodenoj kupelji ili mikrovalnoj pećnici. Eterična se ulja pomiješaju u zasebnoj posudi te im se dodaje rastopljeni kakao maslac. Sve zajedno potrebno je dobro promiješati drvenom ili plastičnom žlicom.

Dobivenu mješavinu kakao maslaca i eteričnih ulja preporučuje se uliti u silikonski kalup kako bi se formirala pločica kakao maslaca, no isto se tako može pohraniti u staklenu posudu. Silikonski kalup ili staklena posuda mora odstajati u hladnjaku najmanje 4 sata te se nakon toga može koristiti. Kakao maslac poželjno je čuvati na hladnom mjestu.

U vrijeme jakih hladnoća i vrućina, našoj je koži potrebna dostatna njega, a najbolji saveznici u hranjenju i hidratiziranju našeg najvećeg organa su svakako maslaci za tijelo koji imaju poželjna svojstva. Isprobajte prirodne recepte za domaće shea i kakao maslac i koža će vam biti zahvalna!

Autor: B.D., Foto: silviarita/Pixabay